Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Myanmar a devenit cel mai mare producător de opium. Țara a depășit Afganistanul, unde producția a scăzut cu 95%

Myanmar a devenit cel mai mare producător de opium din lume, depășind Afganistanul, susține ONU. Potrivit celui mai recent raport al organizației, în țara sud-asiatică a fost cultivat cu 18% mai mult mac în 2023 decât în anul precedent.

În Myanmar au fost cultivate anul acesta peste 47 de mii de hectare cu mac, planta din care se extrage opiumul, arată un raport al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate. În Afganistan, fost lider mondial în domeniu, producția a scăzut cu 95% după ce talibanii au promis să pună capăt producției ilegale de droguri în țară.

Inshik Sim, Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate: ”Practicile agricole tot mai sofisticate din Myanmar ar putea fi cauza pentru numărul record de culturi de opium pe hectar - 22.9 de kilograme - care, din nou, înseamnă o creștere cu 65% față de acum doi ani.”

Factorii care stau la baza creșterii producției de opium în Myanmar

Economia Myanmarului a avut de suferit în urma loviturii de stat din 2021, ceea ce i-a determinat pe mulți fermieri să cultive mac. Mai apoi, acesta este transflictele, provocările guvernării, situația economică din ce în ce mai dificilăformat în morfină sau heroină.

Inshik Sim, Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate: ”Știm cu toții că situația din țară de la preluarea puterii de către armată în februarie 2021, dar și con, toate acestea au contribuit la creșterea culturilor de mac și la sporirea interesului fermierilor pentru opium.” 

Sărăcia, accesul limitat la servicii publice și conflictele din țară sunt doar câțiva dintre factorii care au dus la creșterea producției de opium în Myanmar, potrivit ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE