Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Șoferii băuți și drogați la volan, 10 ani fără permis. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care șoferii prinși băuți sau drogați la volan vor putea rămâne fără permis până la 10 ani. De asemenea, cei care provoacă accidente mortale și se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe vor primi între 15 și 25 de ani de închisoare.

Persoanele prinse la volan cu alcoolemie de peste 0,80 g/l riscă de la unu la cinci ani de închisoare. În schimb, șoferii depistați cu o alcoolemie mai mică de 0,80 g/l sunt amendați și rămân fără permis trei luni.

Pedepse mai dure pentru șoferii prinși băuți sau drogați

  • între 1 și 5 ani de închisoare pentru alcoolemie mai mare 0,80 g/l / substanțe psihoactive
  • între 15 și 25 de ani de închisoare pentru cei care produc accidente mortale
  • permisul poate fi reținut între 5 și 10 ani.

Lege va fi publicată vineri în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare peste trei zile.

Știrea inițială:

Șoferii prinși drogați la volan, indiferent dacă sunt implicați într-un accident, pot rămâne fără permis pentru o perioadă de până la zece ani. Este principala prevedere a unei legi adoptate azi de Parlament.

Scopul acestui proiect de lege este să reglementeze actele normative referitoare la prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu potențial psihoactiv, cu intenția de a îmbunătăți cadrul legal în acest domeniu.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Mulţumesc preşedintelui Camerei şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a scris Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului pe Facebook.

Senatorul Robert Cazanciuc spune că noul proiect de lege, al cărui inițiator este, a trecut de Senat și ar putea intra în vigoare chiar de la 1 ianuarie.

101 voturi ”pentru” și o abținere

”Votul de azi din Senat a fost aproape unanim. Au fost 101 voturi ”pentru și doar o singură abținere. Asta înseamnă că toate partidele politice au fost de acord cu această propunere și de anume a întări sancțiunile împotriva celor care fac trafic de droguri sau și mai rău folosesc din păcate mașinile ca pe niște arme.

Oricine se urcă la volan drogat sau băut folosește mașina ca o armă, poate lua viața cuiva în condițiile în care pierde controlul autoturismului.

Există o diferențiere între consumul de alcool și cel de droguri. Consumul de alcool se consideră infracțiune la 0,80 la mie, sub pragul acesta este contravenție. În cazul drogurilor, nu este nici un fel de limită, legea e extrem de dură. Orice depistare a unui șofer sub influența drogurilor înseamnă infracțiune.

E printre cele mai dure legislații din Europa. E foarte bine că este așa.

Ați văzut ce s-a întâmplat și atunci de 2 mai, iar după incident au fost cel puțin 20 de accidente în care persoanele drogate sau băute au produs crime până la urmă. Trebuie să prevenim cumva. Această lege ar trebui să îi sperie cumva”, a declarat Robert Cazanciuc, senator PSD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE