Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scaunele auto, cumpărate de frica amenzilor. România este pe primul loc în UE la numărul copiilor care mor în accidente de circulație

România este pe primul loc în Europa la numărul copiilor care mor în accidente de circulație. Doar 40% dintre părinți îi pun pe cei mici în scaunul auto, adaptat vârstei, arată statisticile oficiale. Dar nu toți cei care cumpără dispozitivele auto le și montează corect, în timp ce alții uită să îi asigure pe micii pasageri. Medicii atrag atenția că folosirea corectă a sistemelor pentru transportul copiilor poate face diferența între viață și moarte. 

Montarea unui scaun auto durează câteva minute. Statistica accidentelor de circulație din România arată că majoritatea copiilor călătoresc fără să fie fixați în dispozitive speciale, așa cum cere Codul Rutier. 

Nica Dan, medic primar neurochirurgie pediatrică, Spitalul Grigore Alexandrescu: ”Sunt cel puțin 200 și ceva de cazuri de șapte ani la secția neurochirurgie. 10 pacienți au decedat din păcate. Părinții nu asigură securitatea copilului așa cum ar trebui, cu scaunul, cu centuri, cu tipul de scaun, copii care sunt proiectați în afară. Mulți copii care stau în mijloc lângă părinți și trec prin parbriz la un impact mai serios.”

Statistica sumbră a copiilor morți în accidente rutiere plasează țara noastră pe locul unu în Europa. 

Dona Mitu, medic specialist, Fundația Siguranță Auto Copii: ”Poate vom reuși să coborâm locul României unde ne aflăm în anul 2022. Ne-am reținut locul nefast cu 101 copii decedați ca urmare a accidentelor rutiere și protecția nu se termină la achiziția accesoriului de scaun auto, protecția înseamnă că fie nu erau așezați, fie nu erau securizați, nu erau prinse, iar scaunul la randul lui nu era fixat.”

Costin Tătuc, fost șef al Direcției Rutiere: ”Sunt părinți care își cumpără și prind aceste scaune într-o manieră formală, în grabă. Le folosesc nu pentru siguranța copilului, ci pentru a scăpa de amendă.” 

Legislația rutieră arată că cei mici pot fi transportați fără să fie fixați în scaunul auto doar dacă au o înălțime de peste 135 de centimetri  iar conformația corpului le permite să poarte corespunzător centura de siguranță. Părinții care nu se conformează pot primi până la 725 de lei amendă și trei puncte de penalizare. Unii șoferi recunosc că încalcă regulile pe distanțe scurte. 

Un scaun auto certificat poate costa de la 500 de lei în sus. Experții în siguranță auto din România recomandă șoferilor să verifice sistemele auto pe sitelul ADAC.DE, cel mai mare club automobilistic din Germania, o organizație independentă care oferă note dispozitivelor auto indiferent de compania care le produce, astfel încât părinții pot ști cât de sigure sunt acestea pentru transportul celor mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE