Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poți fi despăgubit de statul român, dacă ai produs un accident din cauza infrastructurii rutiere defectuoase

Bogdan Blaj, avocat specializat în despăgubiri din accidente rutiere, a vorbit la Euronews România despre ce probe are nevoie un șofer pentru a fi despăgubit, în situația în care produce un accident rutier, din cauza infrastructurii rutiere defectuoase.

”O astfel de situație e greu de stabilit. De obicei, despăgubirile vor fi primite de la asiguratorul persoanei responabile. Sunt situații, când putem să ne îndreptăm și împotriva statului, însă șansele sunt foarte mici de a demonstra, în realitate, care e cauza producerii accidentului.

Sunt anumite defecțiuni, gropi foarte mari, care într-adevăr, dacă din cauza unei astfel de situații ajungem să producem un accident, poate fi tras la răspundere chiar și statul”, spune Bogdan Blaj, avocat specializat în despăgubiri din accidente rutiere.

Cine este depăgubit în cazul unui accident produs din cauza infrastructurii rutiere defectuoase

Bogdan Blaj, avocat specializat în despăgubiri din accidente rutiere: ”În primul rând, victimele, fiind cele care nu au produs accidentul, vor fi despăgubite de asiguratorul persoanei respnsabile de producerea accidentului, iar mai apoi putem vorbi despre o recupereare a unor despgăburi din pricina statului. Însă lanțul desfășurării unor astfel de situații e anevoios, deoarece vorbim de stabilirea condițiilor în care s-a produs accidentul, dacă e vorba de un dosar penal, putem vorbi și de 5 ani sau chiar și mai mult. În astfel de situații, victimele nu pot ajunge la un deznodământ, care să ajungă la despăgubire, decât în urma finalizării cercetării din dosarul penal.

În afară de cercetarea la fața loclului, de fotografii, video, o cercetare a organelor de urmărire penală, împreună cu expertiza care se va efectua în cauză, vor stabili dacă există și o culpă a administratorului drumului”.

Se poate câștiga fără nicio problemă în astfel de situații, dacă nu există și alte elemente care să stabilească o culpă a conducătorului auto, transmite avocatul Bogdan Blaj.

”Am avut la un moment dat o situație în care mașina din față, din cauza drumului, o piatră a fost aruncată în mașina din spate, care a dus la avarierea autovehiculului și inclusiv la spargerea parbrizului și rănirea persoanei de mașină.

Cazul poate conduce și la tragerea la răspundere a statului. De obicei, dacă sunt câteva zile de îngrijiri medicale se primesc nu mai mult de 10-20 de mii de euro”, spune avocatul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE