Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat anul trecut. Opt oameni au murit

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatori de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani. Numai în 2022 s-au produs nu mai puțin de 155 de accidente grave, iar opt dintre acestea au fost mortale. Numărul acestor accidente s-a dublat față de 2021, a avertizat Uniunea Națională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Datele puse la dispoziție de Inspectoratul General al Poliţiei Române arată că în anul 2022 s-au produs peste 1.250 de astfel de accidente, atât ușoare, cât și grave.

”Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulaţie, viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers sau circulaţia pe sens opus.

În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5”, se arată în comunicatul UNSAR, citat de Agerpres.

Principalele motive ale accidentelor cu trotinete electrice

Principalele motive ale accidentelor cu trotinete electrice sunt viteza mare, neacordarea de prioritate sau neasigurarea.

Potrivit sursei citate, procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează şi în cazul accidentelor uşoare. Dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente uşoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea uşoară a 919 persoane.

"Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creştere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Asigurări pentru persoanele care folosesc trotinetele

De asemenea, UNSAR precizează că mai mulţi asigurători au în portofoliu poliţe care oferă protecţie financiară şi pentru astfel de situaţii neprevăzute. Dacă o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei poliţe de răspundere civilă. În acelaşi timp, pentru cel vinovat, o soluţie eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliţă de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viaţă.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE