Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trotineta electrică, între alternativă și pericol. Lipsa infrastructurii duce la tot mai multe accidente

Trotinetele sunt un mijloc de transport fiabil în România. Sunt persoane care și-au achiziționat propriile trotinete pentru a le folosi în orașul aglomerat. Însă, în lipsa infrastructurii pentru trotinete, apar tot mai multe accidente cu implicarea acestora.

Viteza maximă: 25 de km/h

În prezent, cei care folosesc trotineta au voie să circule cu viteza maximă de 25 dekm/h. Condusul acestora este permis pe pistele de biciclete sau pe carosabil, însă doar acolo unde viteza medie admisă este de 50km/h.

"Dacă trebuie să ajung la facultate, la un curs sau ceva, și sunt în întârziere, este foarte comodă trotineta", spune un student.

Pe trotinetă l-am găsit si pe profesorul universitar Cristian Păun, mergea spre orele de la facultate. Și-a achizitionat trotineta acum doi ani și spune că zilnic economisește cel puțin o oră, timp în care ar fi stat în trafic.

Spune că este soluția perfectă pentru un oraș aglomerat ca Bucureștiul, dar totodată simte lipsa infrastructurii. În Capitală sunt doar 32 de kilometri de piste pentru biciclete și trotinete.

Cristian Păun, profesor: "Dacă ar fi să comparăm accidentele care se produc cu aceste trotinete, în condițiile în care ar exista infrastructură și lumea ar fi educată să le folosească și lumea ar fi penalizată pentru anumite pagube produse terților, gen acea răspundere civilă obligatorie care ar fi aplicată și trotinetelor, probabil că responsabilitatea ar fi mult mai mare."

95 de accidente în 2022

Doar anul trecut în România s-au înregistrat 95 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice. În urma acestora, 90 de persoane s-au rănit ușor, însă au fost înregistrate și decese: 3 persoane și-au pierdut viața.

"(N. red. În București este) destul de ok în locurile amenajate, dar dacă nu sunt amenajate nu recomand. Se întâmplă foarte multe accidente și din punct de vedere al unui șofer și din punct de vedere al unui persoane care merge cu trotineta. Cunosc persoane care au avut accidente și au fost destul de neplăcute", spune o femeie.

Cele mai multe dintre accidentele cu trotinete au loc din cauza vitezei, dar și pentru că oamenii le folosesc în tandem, adică urcă 2 persoane pe aceeași trotinetă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE