Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul căștilor în urechi, în trafic. O persoană a fost călcată de tren. Expert: "Preferăm să auzim cărțile, nu să le citim"

Un bărbat de 45 de ani a murit după ce a fost călcat de tren, la intrarea în stația Eforie Sud. El avea căștile pe urechi, nu s-a asigurat la trecerea căii ferate și nu a auzit trenul. Acest incident a scos la iveală o dezbatere: de ce preferă din ce în ce mai multe persoane să asculte muzică la căști în timp ce se află în trafic sau pur și simplu mergând pe drum?

Subiectul este unul destul de complex, iar experții au încercat să-l explice. Pilotul de raliuri Cristiana Oprea și psihologul Radu Leca au discutat cu Euronews și au încercat să detalieze acest fenomen din două abordări diferite.

Ascultarea muzicii în căști, în trafic, poate duce la o tragedie

"Studiile efectuate pe acest tip de comportament în trafic au demonstrat că, de cele mai multe ori, discuțiile - nu neapărat la telefon, ci chiar și cu pasagerul- pot să aibă un asemenea efect ca și cum am fi consumat alcool la volan. Practic, timpul de reacție se diminuează semnificativ, nu mai suntem atenți la trafic, nu mai percepem anumite semnale și nu mai putem fi preventivi, nu mai putem anticipa anumite situații-limită.

Poate că vorbim de o mașină care face o schimbare bruscă de direcție în fața noastră, sau de un pieton care sare pe trecere fără să se asigure, pentru că ascultă muzică în căști. Trebuie să ținem cont de faptul că o mașină care circulă cu 50 de km/oră parcurge în fiecare secundă aproape 14 metri. Vorbim de o distanță foarte mare și de un timp foarte scurt. Deci noi trebuie să fim tot timpul prezenți ca să putem să reacționăm la timp.

Dintre toți participanții la trafic, consider că șoferii au cea mai mare responsabilitate, pentru că noi suntem și cei mai protejați. Realitatea este că, dintre un pieton și un autovehicul, autovehiculul are avantajul de a fi din metal. Deci trebuie să avem mai multă grijă și să putem anticipa mișcările celorlalți în trafic.

Când ieși pe stradă, îți lași viața și în mâinile altor participanți la trafic

-Cristiana Oprea, pilot de raliuri

Pe de altă parte, eu sunt de părere că și pietonii sau cei care merg cu bicicleta sau trotineta, cu căștile pe urechi, ar trebui să fie mai responsabili. Când ieși pe stradă, trebuie să înțelegi că îți lași viața și în mâinile celorlalți participanți la trafic. Asta este ceva ce m-a învățat experiența mea din motorsport. Și de când am înțeles că pot să circul cu viteze foarte mari la curse, am înțeles că trebuie să fiu mult mai atentă atunci când ies în trafic și depind și de ceilalți.

Eu niciodată nu țin telefonul în mână (n.r.: la volan), am un suport unde telefonul stă ca să pot folosi și navigația dacă e cazul. Dacă trebuie, preiau apelul pe car kit, iar dacă am o discuție importantă, atunci trag pe dreapta și mă concentrez asupra discuției. Și nu e o exagerare, mi s-a întâmplat de multe ori să discut planuri legate de următoarea competiție și să nu mă pot concentra la două lucruri deodată.

Și cred că e mult mai important să acceptăm și să facem acest mic compromis, pentru siguranța tuturor. Cred că, la fel ca în multe alte domenii, trebuie să nu facem excese. E în regulă să ascultăm muzică, dar la un volum care să ne permită să fim atenți. Este foarte important să fim odihniți atunci când circulăm", a spus Cristiana Oprea, la Euronews.

Astfel, în calitate de șoferi, trebuie să avem reflexe sporite și să păstrăm o anumită distanță de siguranță de astfel de pietoni. În același timp, ca șofer, este de evitat ascultatea muzicii la un nivel care să ne facă să nu mai auzim cele întâmplate în trafic.

Psiholog: "Rezultatul? Moarte. Nu este prin imprudență, ci sută la sută conștient"

Pe de altă parte, psihologul Radu Leca a încercat să explice aceste comportamente, care, surprinzător, au o cauză ușor de controlat. Cel puțin aparent.

"Mergeți pe ideea greșită, aceea a inconștienței. Avem de-a face cu o structură conștientă sută la sută. Începând cu vârsta de 7 ani, copiii descoperă căștile și se bucură de un sunet surround care îi îndepărtează de realitate.

Începând cu vârsta de 14 ani, apar primele căști care izolează fonic de toate zgomotele din afară, ei ascultând diverse melodii pe repeat, fără să mai audă sunetele din exterior. Și atunci avem de-a face cu o lume nouă, o lume care nu are legătură cu realitatea. Neavând legătură cu realitatea, subiectul se îndepărtează conștient de tot ceea ce aude, vede, simte, crede. El aude ceea ce el proiectează, se simte stăpânul lumii fiindcă alege un anumit tipar de melodii; frustrările, furia și tot ceea ce înseamnă element de agresivitate refulează în linia melodică pe care o ascultă.

Vom descoperi că majoritatea persoanelor între 16 și 25 de ani, atunci când sunt furioase, ascultă de la rap, la trap, la rock agresiv. Și vom mai descoperi că mai există o structură ce conține o idee de similaritate între momentele când suntem îndrăgostiți - între 16 și 25 de ani - și melodiile pe care le ascultăm. Ce au în comun cele două elemente, furia și dragostea? Ideea de izolare fonică, respectiv noi vom prefera să cumpărăm sau să ni se facă cadou căști care să ne izoleze de tot ceea ce auzim. Rezultatul care este? Cel vizibil, de astăzi: moarte. Nu este prin imprudență, este sută la sută conștient.

Avem de-a face cu o societate într-o permanentă fuziune cu o noțiune care a devenit extrem de populară, noțiunea de acceptare a răului, prin însingurare. Când ajungem să ne însingurăm și să preferăm să auzim cărțile, nu să le citim, când preferăm să ne îndreptăm către zone gri de psihologie și să accesăm elemente cu o structură manipulativă, nu pozitivă, atunci noi vom crea o societate ce se află nu pe marginea prăpastiei, ci în cădere liberă, în hăul metaforic dintre două lumi. Lumea virtuală a fuzionat cu lumea reală. Știți care este rezultatul? Mii, zeci de mii de copii bolnavi, care stau cu căștile în urechi și care sunt departe de familie, de credință și de societate.

Mai avem un rezultat la fel de negativ, după ce această formă manipulativă și mizeră a spațiului virtual, prin fuziune, a dus la îndoctrinare forțată a minorilor. Le recomand să citească mai mult, e important. În momentul în care subiectul citește, va asigura continuitate unei familii. Altfel, lucrurile vor sta prost", a explicat psihologul Radu Leca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE