Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trendul pantofilor urâți: Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie, a luat cu asalt lumea modei

În vara lui 2023 nu s-au mai purtat sandalele elegante sau snekersii ca până acum. Mai toată Europa s-a încălțat în Birkenstock, acei clogs sau papuci, care au apărut și în filmul Barbie. Totuși, aceștia nu sunt noi pe piață – compania a fost înființată în 1774 în Germania. Mai multe popularitatea acestor încălțări ne-a spus stilista Adriana Matei.

Popularitatea le-a crescut și în timpul pandemiei, în 2020

Birkenstocks a pornit la drum, acum aproape 250 de ani, cu un scop clar în minte: să ofere încălțăminte de calitate, confortabilă, care să susțină piciorul, într-o vreme în care pe piață existau doar pantofi cu talpă joasă, rigidă.  Au servit drept încălțămintea națională a nemților o bună perioadă, iar după mai bine de 100 de ani au trecut Atlanticul până în America – unde în anii 70 au fost asociați cu mișcarea hippie a vremii – perioadă în care a fost dezvăluit și modelul Arizona, cel mai popular al brandului.

Apoi, în anii ce au urmat le-a scăzut popularitatea – asta pentru că anii 90 au fost dominați de muzica hip-hop iar în anii 2000 Paris Hilton și Britney Spears nu ieșeau nici măcar la cumpărături fără tocuri în picioare. Dar după cum bine știm – moda revine întotdeauna – iar când ne-a lovit pandemia în 2020, planeta întreagă a optat pentru haine confortabile – iar Birkenstock au intrat din nou în atenția publicului larg – doar în primul an de pandemie, au fost vândute peste 25 de milioane de perechi.

Adriana Matei: Ok ideea e că încălțările astea Birkenstock sunt mult mai vizibile acum pentru că după COVID toate brandurile de îmbrăcăminte și de încălțăminte super confortabile sunt pe val sau au cunoscut o creștere, să zic unele mai mult, altele mai puțin, dar cam toate, dacă te uiți au cunoscut o creștere impresionantă. Birkenstock au fost pe val și în anii 70.  Ei au pornit la drum ca și încălțămintea medicală - cu calapodul și cu pielea din care sunt făcute baretele ca să fie confortabili pentru picior și calapodul să urmeze exact linia piciorului ei au fost niște pantofi, niște papuci de fapt medicali. După aceea cultura asta hippie i-a împrumutat pentru că erau foarte confortabil și cumva de acolo au așa au ajuns și în America practic și-au cunoscut un apogeu și atunci.

Barbie ar fi ales pantofii cu toc - dar a fost forțată să se încalțe în Birkenstock

Doar în vara lui 2023 căutările pentru Birkenstock au crescut cu 340% – asta pentru că Margot Robbie a purtat, în filmul Barbie, modelul Arizona Rose. Fanii s-au repezit să cumpere încălțările – poate și pentru că, spre deosebire de piesele Chanel purtate în restul filmului, papucii erau una dintre singurele piese vestimentare accesibile. Iar Barbie nu a fost singura - Birkenstocks sunt aleși adesea și de vedetele de peste ocean în outfituri lejere, off-duty.

Adriana Matei: Justin Biber este un mare fan. Cred că cea care i-a purtat pentru prima dată așa în văzul lumii a fost Kate Moss, dacă nu mă înșel, acum mulți ani. Nu știu dacă i-a purtat la concerte (n.r. Justin Bieber) și mă rog, pentru el n-ar fi ceva ieșit din comun. Cred că și soția lui a purtat și Kendall Jenner și mulți influenceri care cumva dau tonul în combinațiile astea mai neobișnuite.

Si apropo de combinații neobișnuite...mulți se întreabă cum putem asorta aceste încălțări. Vara, ne spun stiliștii, ei merg asortați cu absolut orice: rochițe, blugi si tricou, ba chiar și la plajă, cu costumul de baie. Când vine frigul însă, Birkenstocks sunt mai greu de integrat in outfituri – asta pentru că de cele mai multe ori trebuie asortați cu șosete, si automat ținuta devine ceva mai îndrăzneață.

Adriana Matei: Uite o să zic așa Birkenstock vara sunt pentru toată lumea, adică nu trebuie să fii pasionat de modă, nu trebuie să știi cum să-i porți. Merg la orice și vedem pe stradă, la toată lumea. Toamna-iarna sunt pentru fashioniști, pentru oameni care știu să-i poarte, știu să îi accesorizeze, de fapt nu - știu să-i combine, nu să-i accesorizeze, pentru că ei sunt niște accesorii în sine și atunci apare modelul cu blăniță sau modelul pe care îi purtăm cu șosete. De asta am zis că pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat pentru omul normal să zic, care n-are o un interes anume pentru a-și crea niște ținute. Ei sunt foarte comozi și iarna și sunt foarte călduroși.

Sunt niște papuci sau saboți, eu îi port mie îmi plac foarte mult și mi se pare că transformă orice ținută super basic nu știu, niște blugi și un pulover - dacă îți pui o pereche de birkenstock cu o pereche de șosete colorate ai o ținută foarte cool, exact altceva fără să faci mare lucru, dar repet, sunt o variantă mai îndrăzneață.

În România nu sunt la fel de purtați ca în Statele Unite sau Vestul Europei

În România însă, Birkenstocks nu sunt la fel de des întâlniți precum în alte țări europene, sau în Statele Unite ale Americii. Asta pentru că la noi în țară, unii oameni se ghidează după ideea: în papuci, nu ieși din casă. Iar Adriana ne explică faptul că un alt factor important este și că până la urmă Birkenstock sunt niște papuci...nu tocmai frumoși.

Adriana Matei: Nu au un design atât de atrăgător. În primul rând, ei sunt urâți dacă stai să te uiți. Adică nu, nu poți să zici ce pantofi, ce papuci frumoși, că sunt urâți. Noi, cumva, în România, marea masă a oamenilor se ghidează după, arată bine, e frumos e bine și ei nu prea se încadrează la asta - adică și dacă sunt roz și dacă au sclipici pot să aibă. Nu sunt niște papuci sau niște încălțări frumoase care să avantajeze piciorul. Sunt într-adevăr foarte comozi și poți să mergi în ei și să și durează foarte mult. Adică sunt foarte rezistenți. Asta voiam să spun, și într-adevăr sunt o investiție, că nu sunt nici foarte ieftin la prețul lor întreg.

De asta am și zis că e exclus cumva pentru România această opțiune, dar cred că ușor-ușor ne deschidem și noi la combinațiile astea neobișnuite care vin.

În 2021, LVMH, conglomeratul care deține Louis Vuitton și Dior, printre multe altele, a cumpărat Birkenstocks.

Locație filmare: Art Safari București

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE