Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hype-ul din jurul Coldplay, Barbie și Oppenheimer. Ce impact au avut asupra românilor aceste fenomene culturale

A fost o săptămână culturala plină. Coldplay vine la noi în țară în 2024 – iar fanii au stat la cozile online ore întregi să pună mâna pe un bilet.

Am asistat și la Barbienheimer, bătălia dintre cele două filme aflate la poli opuși: Barbie și Oppenheimer.

Coldplay, celebra trupă rock, vine pentru prima oară în România. Cei patru englezi sunt cunoscuți pentru concertele spectaculoase pe care le pun în scenă – au luminat cele mai importante stadioane din lume, și au umplut de bucurie și emoție inimile fanilor. Pe rețelele de socializare au strâns miliarde de vizualizări – doar pe Tik Tok, se apropie de 11.

Inițial, aceștia și-au anunțat un singur concert în România, însă în urma unei cereri mari de bilete au decis că vor susține două show-uri la noi în țară, pe 12 și 13 iunie 2024. Pe 25 iulie 2023, s-a dat startul la presale, în România.

La ora 09:00 dimineața, erau peste 40.000 de oameni care așteptau la rând pe site-ul oficial al trupei să cumpere bilet. Puțin peste ora 11 dimineața, se formase deja o coadă de peste 80.000 de oameni. Iar pe site-urile de anunțuri, la doar câteva ore după lansarea oficială a biletelor, acestea se vindeau la suprapreț.

Trupa Coldplay a fost înființată în anul 1996 și este formată din Chris Martin (voce), Jon Buckland (chitară), Guy Berryman (bas) și Will Champion (tobe). Una din cele mai populare formații rock din lume, Coldplay a scos nouă albume, cel mai recent în anul 2021, și este deținătoarea a șapte trofee Grammy, cele mai cunoscute premii din industria muzicală.

Hituri precum Fix You, Paradise, Speed of Sound, Yellow, The Scientist sau A Sky Full of Stars au stat în topurile muzicale și le-au adus miliarde de vizualizări pe Youtube. Pe Spotify, au fost cel mai ascultat grup muzical – până în 2021 când au fost întrecuți de BTS, formația de K-Pop cu care au și colaborat pentru melodia My Universe.

Războiul filmelor Barbie Oppenheimer

Tot în această săptâmnă, am asistat și la războiul dintre filmele Barbie și Openheimer – fenomen care a fost numit pe rețelele sociale Barbenheimer. Ambele filme au fost lansate pe data de 21 iulie – iar glumele pe rețelele sociale nu au întârziat să apară.

Încă din primăvară se preconiza succesul filmului Barbie – trailerul a strâns 9.6 milioane de vizualizări în doar 24 de ore de la lansare. Rolul principal, al celebrei păpuși este jucat de Margot Robbie – iar partenerul ei, Ken, este jucat de Ryan Gosling.

Filmul roz, regizat de Greta Gerwig, s-a bucur și de un buget colosal de marketing care s-a apropiat de 150 de milioane de dolari și a fost direcționat către campanii de colaborare cu companii de modă, cosmetice – ba chiar a inclus și o casă barbie adevărată pe coasta de vest a americii, în Malibu. Care apropo, poate fi închiriată pe Airbnb.

Iar eforturile publicitare au avut succes pentru că în doar o săptămână, filmul a strâns deja aproape 500 de milioane de dolari în box office.

În contrast cu filmul Barbie, tot pe 21 iulie a fost lansat și Oppenheimer, peliculă regizată de Christopher Nolan, care ne-a adus și Interstellar și Inception. Rolul principal a fost jucat de Cillian Murphy, cunoscut din serialul Peaky Blinder, Emily Blunt și Robert Downey Jr.

Fimul urmărește povestea adevărată a lui J. Robert Oppenheimer care, împreună cu o echipă de oameni de știință, lucrează în cadrul proiectul strict secret Manhattan, în crearea bombei atomice. Aceștia reusesc iar pe 16 iulie 1945 sunt martorii primei explozii nucleare din lume – care schimbă pentru totdeauna cursul istoriei.

Oppenheimer a strâns, într- o săpămână de la lansare 230 de milioane de dolari – cu aproape jumătate mai puțin decât Barbie – dar s-a bucurat de recenzii mai bune. Acesta are scorul de 94% pe Rotten Tomatoes prin comparație cu păpușa Mattel care a ajuns la doar 89%.

Am avut așadar o săptămână plină, dar frumoasă. A fost bătaie pe biletele de la Coldplay, ne-am îmbrăcat în roz pentru Barbie dimineața și all black la Oppenheimer seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE