Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 57. Israelul anunță că a lovit peste 200 de "ținte teroriste" în Gaza

Confruntările în Gaza au continuat sâmbătă, pentru a doua zi, după ce discuțiile pentru prelungirea armistițiului de o săptămână au eșuat.

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităților, potrivit Reuters.

Urmărește evenimentele din ziua 56 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Israelul spune că a lovit peste 200 de "ținte teroriste" în Gaza, după încheierea armistițiului de o săptămână.
  • Peste 180 de persoane au murit și aproape 600 au fost rănite, până vineri seara, în Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.
  • Israelul și-a chemat din Qatar echipa de negociatori, după ce discuțiile au ajuns într-un punct mort.
02/12/2023 , 15:47

Israelul și-a chemat din Qatar echipa de negociatori, după ce discuțiile au ajuns într-un punct mort

Israelul și-a chemat din Qatar echipa de negociatori, după ce discuțiile au ajuns într-un punct mort, potrivit unei declarații publicate a biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

"Organizația teroristă Hamas nu și-a îndeplinit rolul în acord, care includea întoarcerea tuturor femeilor și copiilor ținuți ostatici, în conformitate cu o listă trimisă către Hamas și aprobată de aceștia", se arată în comunicat.

Negociatorii făceau parte din agenția de informații Mossad.

Un acord între Israel și Hamas fusese atins cu ajutorul medierii străine, care a dus la o pauză de șapte zile în lupte și eliberarea unor ostatici israelieni, în schimbul prizonierilor palestinieni.

Armistițiul a început pe 24 noiembrie și a fost reînnoit de două ori înainte de a se termina vineri dimineață.

02/12/2023 , 09:40

MAE anunță decesul unui român cu dublă cetățenie, ostatic în Gaza

Un român cu dublă cetățenie, ținut ostatic în Fâșia Gaza, a murit, anunță Ministerul Afacerilor Externe, care spune că a fost informat de autorităţile israeliene.

MAE precizează că, în prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza.

Peste 180 morți, în urma loviturilor israeliene

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistițiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer, au declarat jurnaliștii Reuters din oraș.

Locuitorii au pornit la drum cu bunurile îngrămădite în cărucioare, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forțele sale terestre, aeriene și navale au lovit peste 200 de "ținte teroriste" în Gaza. Până vineri seară, oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că loviturile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puțin alte 589 și au lovit peste 20 de case.

Israelul și Hamasul s-au acuzat reciproc pentru prăbușirea armistițiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deținuți de militanți în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

Oamenii din Fâșia Gaza spun că sunt speriați și își doresc ca armistițiul să fie prelungit, să nu se mai împuște. Pe de altă parte, locuitorii Israelului cred că Guvernul ar trebui să facă tot ce este necesar pentru eliberarea și a celor 140 de ostatici care au rămas în închisorile Hamas. Potrivit lor, organizația radicală din Fâșia Gaza trebuie distrusă, fiindcă nu va înceta să atace Israelul.

Reluarea luptelor în Fâșia Gaza sporesc temerile privind aprofundarea crizei umanitare, dar și creșterea numărul victimelor printre civili. Până în prezent, aproape 1,8 milioane de oameni sau 80 la sută din populația din regiune și-au prăsit casele, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE