Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 56. Israelul anunță lovituri asupra Fâșiei Gază după expirarea armistițiului. Peste 170 de persoane, ucise

Armata israeliană a declarat vineri că avioanele sale de vânătoare au început să lovească ținte Hamas în Fâșia Gaza, în cel mai clar semn că războiul a fost reluat cu toată forța după un armistițiu de o săptămână, relatează euronews.com.

Anunțul a fost făcut la 30 de minute după ce armistițiul a expirat.

Urmărește evenimentele din ziua 55 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Opt israelieni au fost eliberați din Gaza joi seara: doi minori și șase femei.
  • Într-o săptămână, Hamas a eliberat aproximativ zece ostatici zilnic. Israelul, de trei ori mai mulţi deţinuţi palestinieni.
  • Se discută prelungirea acordului de încetare a focului.
  • După primele cinci ore de la încetarea armistițiului, Israelul susține că a lovit peste 200 de ținte ale Hamas. Armata IDF a lovit Jababliya, Khan Younes și Rafah, în sud și al-Maghazi, în centrul Gazei. Autoritățile palestiniene au declarat că cel puțin 100 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în bombardamente.
01/12/2023 , 23:55

Peste 170 de oameni uciși și zeci de răniți dup expirarea armistițiului

Israelul a reluat vineri bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, în condițiile în care războiul a fost reizbucnit după expirarea armistițiului de o săptămână.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea Hamas, a anunțat că 178 de persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite, după ce Armata israeliană a lovit peste 200 de ținte din enclava palestiniană, potrivit Euronews.com.

UNICEF a avertizat că spitalele din Gaza sunt deja copleșite numărul mare de pacienți.

01/12/2023 , 23:44

Armata Israelului confirmă moartea a cinci ostatici în Fâșia Gaza

Armata israeliană a confirmat că cinci persoane ținute ostatice în Fâșia Gaza au murit. Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, care a precizat că au fost înștiințate rudele victimelor.

”În ultimele zile, armata şi poliţia israeliană au informat familiile ostaticilor Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel şi Arye Zalmanovitz în legătură cu decesul acestora", a declarat Daniel Hagari, conform agenției France Presse, citate de Agerpres.

"Un comitet de experţi de la Ministerul Sănătăţii, Institutul de Medicină Legală, Rabinatul şef şi Ministerul Cultelor a stabilit decesul lor pe baza concluziilor (unei anchete) şi a datelor prezentate de serviciile de informaţii", a explicat el.

În schimb, ”în cursul unei operaţiuni comune cu Shin Beth (serviciul de securitate internă), pe baza unor informaţii specifice, am adus înapoi corpul ostaticului Ofir Tsarfati pentru a fi înmormântat în Israel”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Câte ostatici mai sunt închiși de Hamas în Fâșia Gaza

Dintre cele aproape 240 de persoane răpite pe 7 octombrie în timpul atacului mortal al grupării Hamas în sudul Israelului, apoi duse în Fâşia Gaza, "136 de ostatici, printre care 17 femei şi copii" sunt încă închişi acolo, a afirmat oficialul israelian.

Daniel Hagari a reiterat că acuzaţiile lansate de membrii Hamas în legătură cu moartea lui Shiri Bibas şi a celor doi copii ai săi, Ariel, în vârstă de 4 ani, şi Kfir, în vârstă de 10 luni - cel mai mic dintre ostatici - "nu au fost confirmate".

În schimb, Hamas a precizat că toţi trei au fost ucişi într-un bombardament israelian înainte de armistiţiul de şapte zile în război.

Acordul care a însoțit armistițiul a permis eliberarea a 80 de ostatici din Fâşia Gaza, în principal femei şi minori, israelieni sau cu dublă cetăţenie, în schimbul a 240 de deţinuţi din închisorile israeliene. Alţi 25 de ostatici au fost eliberaţi din Fâşia Gaza în afara acordului.

01/12/2023 , 07:57

Israelul anunță că a reluat lupta cu Hamas

Israelul a anunțat că Hamas a tras cu rachete spre teritoriul său, încălcând astfel acordul, cu puțin timp, înainte încheierea lui, în această dimineață la ora 7.00. Într-un anunț postat, în această dimineață, pe contul oficial de pe rețeaua de socializare X, Armata israeliană anunță că a reluat lupta împotriva Hamas.

În aceste condiții, acordul nu a fost prelungit, așa cum se așteptau mediatorii. Aflat în regiune, Secretarul de stat american, Antony Blinken, declara, ieri, că exercită presiuni pentru continuarea acordului temporar de încetare a focului între Israel şi Hamas.

Alți ostatici eliberați

Cetăţenii din Uruguay, Mexic şi Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberaţi de Hamas în a şaptea zi a armistiţiului din Gaza, a declarat vineri Qatar, mediator al acordului, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Cei opt cetăţeni israelieni eliberaţi astăzi ca parte a acordului sunt doi minori şi şase femei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Un număr de 30 de palestinieni urmau să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul unui total de zece ostatici din Gaza, o cifră ce include doi cetăţeni ruşi care au fost eliberaţi miercuri, a mai transmis purtătorul de cuvânt.

Şase ostatici eliberaţi joi în Gaza au sosit în Israel, a anunţat biroul premierului israelian joi seară, după eliberarea a două femei mai devreme în cursul zilei.

De vinerea trecută, Hamas a eliberat aproximativ zece ostatici în fiecare zi, iar Israelul a eliberat de trei ori mai mulţi deţinuţi palestinieni.

Armistițiul a început pe 24 noiembrie şi, teoretic, expiră vineri la 7:00 a.m. (05:00 GMT). Aceste eliberări aduc numărul ostaticilor eliberaţi la 110.

Discuţiile continuă pentru extinderea armistiţiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE