Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 55. Gruparea islamistă ar fi gata să prelungească armistițiul

Încetarea temporată a focului în războiul dintre Israel și Hamas a fost prelungită cu încă o zi, potrivit mediatorului Qatar. Anunțul de joi a fost făcut cu câteva minute înainte ca armistițiul să expire, relatează AP. La Ierusalim, a avut loc un atac terorist, joi dimineață. Trei persoane au fost ucise.

Urmărește evenimentele din ziua 54 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Intrat în vigoare pentru prima dată la 24 noiembrie, armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit încă o zi
  • Aproximativ 240 de ostatici au fost capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie din sudul Israelului, care a declanșat războiul.
  • Trei persoane au murit într-un atac armat comis de ramura Hamas în Ierusalim, în dimineața în care a fost prelungit armistițiul.
30/11/2023 , 23:40

Gruparea Hamas, pregătită să prelungească armistițiul

Gruparea Hamas este ”gata să prelungească armistiţiul” în vigoare din data 24 noiembrie şi care urmează să se încheie vineri la ora 7:00 a.m. (05:00 GMT). Anunțul a fost făcut joi seara de o sursă apropiată mișcării islamiste palestiniene pentru agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Mediatorii conduc eforturi intense, care în prezent continuă, pentru o zi suplimentară de armistiţiu şi apoi pentru a lucra în vederea unei prelungiri cu încă câteva zile”, a afirmat sursa sub protecția anonimatului.

30/11/2023 , 20:20

Antony Blinken cere Israelului să protejeze civilii din sudul Fâșiei Gaza

Antony Blinken, secretarul american de Stat, a solicitat joi Israelului să ia măsuri prin care să garanteze siguranța civililor palestinieni din sudul Fâșiei Gaza, înainte de reluarea operațiunilor militare împotriva grupării Hamas, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Șeful diplomației americane a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu Guvernul de război al Israelului, după ce a avut o întrevedere cu președintele Israelului, Isaac Herzog.

Blinken urma să aibă întâlniri separate cu liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, precum și cu ministrul fără portofoliu Benny Gantz, înainte de vizita în Ramallah, în Cisiordania ocupată, unde se va întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Aceasta este a treia vizită pe care Antony Bliken o efectuează în Orientul Mijlociu după atacul lansat de gruparea Hamas la data de 7 octombrie împotriva Israelului.

În acest context, Blinken a reafirmat că Washingtonul susţine dreptul Israelului la apărare în faţa violenţei teroriste, cu respectarea legislaţiei umanitare internaţionale.

De asemenea, șeful diplomaţiei americane a cerut Israelului să facă tot ce este posibil pentru a evita suferinţele civililor şi "a insistat asupra imperativului de a se ţine seama de protecţia umanitară şi civilă în sudul Fâşiei Gaza înaintea oricăror operaţiuni militare".

În schimb, autorităţile sanitare din Fâșia Gaza au anunțat că până în prezent peste 15.000 de oameni au murit în urma bombardamentelor israeliene. De cealaltă parte, Israelul a menționat că atacul Hamas din 7 octombrie a provocat moartea a 1200 de oameni, iar membrii grupării islamiste au luat 240 de ostatici.

30/11/2023 , 14:17

Hamas revendică atacul din Ierusalim

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Fraţii Mourad Nemr (38 de ani) şi Ibrahim Nemr (30 de ani) (...), membri ai brigăzilor Ezzedin al-Qassam din Sur Baher", un cartier din Ierusalimul de Est, "s-au sacrificat întreprinzând o operaţiune" care "a ucis trei colonişti şi a rănit alţii", afirmă ramura armată a Hamas într-un comunicat.

Poliţia israeliană a confirmat că cei doi atacatori, doi fraţi din Ierusalimul de Est, au fost lichidaţi la locul atacului.

30/11/2023 , 09:00

Atac la Ierusalim în dimineața prelungirii armistițiului

La Ierusalim, a avut loc un atac terorist, joi dimineață. Două persoane au fost ucise joi dimineaţa şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav. Autoritățile israeliene care spun că doi atacatori au fost anihilați. Atentatul a avut loc la una dintre porțile de intrare în oraș, într-o stație de autobuz.

Cei doi teroriști au sosit cu un vehicul și au tras în civilii care se aflau în stația de autobuz. Potrivit medicilor, 5 răniți sunt în stare gravă. Deocamdată nu este clar, cine se află în spatele atacului care are loc după ce acordul dintre Israel și Hamas de încetare a focului a fost prelungit cu încă o zi.

Azi noapte a sosit în Israel, secretarul de stat american, Anthony Blinken, după ce la ONU, Israelul a respins apelurile în favoarea unei încetări permanente a focului, pe motiv că nu-și poate proteja cetățenii.

Hamas a declarat că este pregătit să prelungească cu patru zile armistiţiul și să elibereze noi ostatici. Israelul a anunțat că dacă propunerea ca Hamas să elibereze toți ostaticii rămași în Gaza, nu se va schimba, atunci armata israeliană va relua luptele.

30/11/2023 , 07:39

Armistițiul, prelungit cu încă o zi

Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit în ultimul moment cu încă o zi.

Armistițiul urma să expire joi dimineață. Negocierile pentru prelungirea acestuia au fost foarte dure, cu dezacorduri de ultim moment cu privire la ostaticii care trebuie eliberați de Hamas în schimbul unei noi zile de încetare a luptelor.

Ministerul de Externe din Qatar a declarat că armistițiul a fost prelungit în aceleași condiții ca până acum, conform cărora Hamas a eliberat 10 ostatici israelieni pe zi în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni, relatează AP.

Alți 10 ostatici israelieni și patru thaliandezi, eliberați de Hamas

Israelul afirmă că alți 10 ostatici israelieni și patru ostatici thailandezi au fost eliberați de Hamas și sunt transferați pe teritoriul israelian. Această acțiune are loc în timp ce mediatorii internaționali lucrează non-stop pentru a prelungi armistițiul de șase zile, care urmează să expire joi dimineața, relatează euronews.com.

Israelul a fost de acord să prelungească armistițiul cu o zi pentru fiecare 10 ostatici deținuți de militanți care sunt eliberați. Încetarea focului, care trebuia să expire inițial luni, a pus capăt celor mai sângeroase lupte dintre Israel și palestinieni din ultimele decenii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că se îndreaptă spre Israel în încercarea de a prelungi armistițiul cu Hamas.

"Am dori ca această pauză să fie prelungită", a declarat el în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, subliniind modul în care încetarea temporară a focului a permis eliberarea ostaticilor și intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

O prelungire "înseamnă mai mulți ostatici care se întorc acasă, mai mult ajutor" și asta este "ceea ce ne dorim, și cred că este și ceea ce dorește Israelul", a adăugat Blinken.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE