Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel - Hamas, ziua 54. Ultimele ore de armistițiu, în Fâșia Gaza. Negociatorii internaționali încearcă prelungirea pauzei, cu noi schimburi de oameni

Doisprezece ostatici - zece israelieni și doi străini - au fost eliberați de Hamas. La schimb, 30 de deținuți palestinieni au ieșit din închisorile israeliene. Eliberările vin după ce a fost prelungit armistițiul umanitar cu încă două zile. În jur de 160 de oameni rămân în captivitate, în Fâșia Gaza. La negocieri participă și șeful CIA și cel al Mossad.

Urmărește evenimentele din ziua 53 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Armata israeliană a înconjurat spitalele și a blocat activitatea echipelor medicale în timpul unui raid major în Jenin, în Cisiordania ocupată.
  • Peste 15.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial se ridică la 1.200 de morți.
29/11/2023 , 19:14

Negociatorii internaționali încearcă prelungirea pauzei, cu noi schimburi de oameni

De aproape o săptămână, războiul din Fâșia Gaza a intrat într-o nouă etapă – cea a armistițiului. Gândit la început pentru patru zile, el a fost extins cu alte două, iar acum se poartă noi discuții pentru o pauză mai lungă. Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să meargă în Israel pentru negocierea prelungirii armistițiului. Israelul anunță însă că războiul nu se va încheia după eliberarea tuturor ostaticilor, ci doar după distrugerea organizației Hamas.

Aproximativ 160 de ostatici sunt încă în captivitate în Gaza, spune purtătorul de cuvânt al guvernului israelian. Între aceștia sunt patru copii sub vârsta de 18 ani și 10 persoane în vârstă de peste 75 de ani. Oficialul Tel Avivului anunță că Israelul va continua războiul împotriva Hamas dacă militanții nu vor preda toți ostaticii.

Eylon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian: ”Guvernul Israelului este hotărât să asigure întoarcerea tuturor ostaticilor și a persoanelor dispărute. Ne-am angajat să respectăm angajamentul. Nu va fi nimeni lăsat în urmă. Iar când Hamas va înceta să dea înapoi ostatici, vom relua presiunea militară pentru a-i aduce pe toți.”

În paralel cu astfel de declarații, liderii internaționali fac eforturi pentru a ajunge la o înțelegere care să aducă pacea. Negocierile au loc, spun surse apropiate discuțiilor, în Qatar, țară care este unul dintre mediatorii în conflict, alături de Statele Unite ale Americii și Egipt. Secretarul de stat american Antony Blinken spune că SUA ar dori să vadă extinsă pauza în luptele dintre Israel și Hamas.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: ”Intensificăm asistența umanitară în Gaza pentru a ne asigura că oamenii au ceea ce le trebuie pentru a supraviețui. În ceea ce privește următoarele două zile, ne vom concentra pe a face tot ce putem pentru a prelungi pauza, astfel încât să continuăm să scoatem mai mulți ostatici și mai multă asistență umanitară în Gaza.”

Războiul dintre Israel și organizația Hamas nu este un eveniment strict localizat și poate să aducă nesiguranță și în alte țări. De aceea serviciile de informații interne germane avertizează au avertizat cu privire la un risc real și de lungă durată de atacuri islamiste în țară. Chiar șeful acestor servicii spune că au apărut apeluri pentru ca al-Qaida și teroriștii din Statul Islamic să-și unească forțele în conflictul din Orientul Mijlociu.

29/11/2023 , 09:33

Statele G7 susţin prelungirea armistițiului în Fâşia Gaza

Miniştrii de Externe ai statelor G7 au anunţat, printr-o declaraţie comună, că susţin prelungirea armistiţiului pentru a spori asistența și a facilita eliberarea tuturor ostaticilor, relatează The Guardian.

Statele G7 au cerut grupării Hamas să elibereze toți ostaticii "imediat și necondiționat".

De asemenea, miniştrii de Externe au evidențiat că Israelul are dreptul "de a se apăra și de a-și apăra poporul", însă au subliniat importanța "protejării civililor și a respectării dreptului internațional".

Diplomaţii au mai amintit că G7 sprijină crearea unui stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state.

Raiduri israeliene în oraşul Jenin din Cisiordania

Publicaţia palestiniană Al-Quds relatează că au loc raiduri ale militarilor israelieni în oraşul Jenin din Cisiordania. Mai multe trupe israeliene au pătruns în oraş, fiind raportate noi ciocniri, arată sursa citată.

Luptele au loc sporadic începând de marți, de la ora locală 21.00, potrivit unui corespondent al postului Al Jazeera la Ierusalim. Martorii cu care acesta a discutat au spus că în Jenin s-au auzit explozii puternice și că există drone în aer deasupra orașului.

De asemenea, forțele israeliene au efectuat raiduri în tabăra de refugiați al-Jalazone, la nord de Ramallah - precum și în tabăra de refugiați al-Askar din orașul Nablus, ambele situate în Cisiordania.

Presa palestiniană a relatat că două persoane, printre care un copil, au fost rănite, după ce au fost împuşcate de forţele israeliene, în timpul unei incursiuni militare de amploare în orașul Jenin din Cisiordania și în tabăra de refugiați a acestuia.

29/11/2023 , 07:54

Qatarul speră la un armistițiu mai durabil

Agenția de știri AFP a relatat că ultimele 24 de ore ale acordului de armistițiu prelungit încep mai târziu miercuri, fiind așteptat încă un schimb de ostatici pentru prizonieri, dar mediatorul Qatar speră la un aranjament mai durabil.

"Principalul nostru obiectiv în acest moment, și speranța noastră, este să ajungem la un armistițiu durabil care să ducă la negocieri suplimentare și, în cele din urmă, la un sfârșit... al acestui război", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al Ansari, într-o conferință de presă la Doha.

"Cu toate acestea, lucrăm cu ceea ce avem. Și ceea ce avem în acest moment este prevederea la acord care ne permite să prelungim zilele atât timp cât Hamas este în măsură să garanteze eliberarea a cel puțin 10 ostatici."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE