Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: China și-a răpit și returnat cu forța proprii cetățeni de pe teritoriul UE

De cel puțin zece ani, Partidul Comunist Chinez își răpește cetățenii de peste mări pe teritoriul UE și îi trimite cu forța în China, încălcând astfel statul de drept și securitatea publică în Europa, potrivit unui nou raport.

ONG-ul pentru drepturile omului Safeguard Defenders a dezvăluit pentru prima dată în 2022 că statul chinez operează peste 120 de birouri ilegale de poliție în 53 de țări din întreaga lume, inclusiv aproximativ 50 în UE, potrivit Euronews.com.

Aceste birouri au fost însărcinate cu monitorizarea cetățenilor chinezi, ceea ce a stârnit temeri că activiștii ar putea fi urmăriți și hărțuiți ca parte a unei măsuri de reprimare a disidenței. Beijingul a susținut că aceste centre au fost create pentru a permite cetățenilor săi să aibă acces la servicii administrative.

Acum, Safeguard Defenders a elaborat un raport de 165 de pagini care detaliază modul în care regimul comunist chinez își răpește, de asemenea, proprii cetățeni pe teritoriul UE, înainte de a-i forța să se întoarcă în China.

O misiune secretă

Laura Harth, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru Euronews că răpirile fac parte din "operațiuni polițienești secrete", în cadrul cărora agenții sunt trimiși în străinătate în misiuni specifice.

"Într-adevăr, metodologia oficială implică răpiri. Cetățenii sunt convinși să se întoarcă acolo unde se află membrii familiei lor, în caz contrar, se recurge la pedepse colective. Sunt privați de pensiile lor, sunt arestați", a spus Harth.

Raportul detaliază "operațiunile de repatriere" ale Chinei din ultimii zece ani, care au ocolit calea juridică tradițională recunoscută de lege, și anume procedura de extrădare internațională.

În urmă cu zece ani, China a lansat una dintre cele mai notorii campanii de până acum, Operațiunea Fox Hunt (2014), urmată la scurt timp de cuprinzătoarea Operațiune Sky Net (2015), o extindere globală a campaniei anticorupție a lui Xi Jinping.

"Vedem că aceasta este politica oficială a Republicii Populare Chineze, a Partidului Comunist Chinez. Și cred că este foarte înfricoșător faptul că ei simt că pot intra în mod deschis pe teritoriul european și în diferite zone ale lumii. Am documentat aproape 300 de cazuri și aproape 60 de țări în care s-a întâmplat acest lucru. Faptul că ei simt că pot intra pe teritoriul nostru și pot desfășura aceste operațiuni ilegale de aplicare a legii oriunde doresc este cu adevărat înfricoșător.", a explicat Harth.

Zece țări din UE vizate

Cifrele oficiale chinezești indică 12.000 de cazuri de repatriere din peste 120 de țări, ca urmare a celor două campanii principale de repatriere. Acestea sunt adesea prezentate de Beijing ca fiind un succes major.

Nu este clar exact cât de mult este vorba de propagandă și cât de mult de date reale. Pentru a da o idee despre amploare, în urmă cu câțiva ani, China a reușit să convingă 230.000 de persoane să se întoarcă în China în doar un an, în cadrul unei campanii speciale în care amenințarea cu pedeapsa colectivă a fost, de asemenea, folosită ca mijloc de convingere.

Raportul Safeguard Defenders se bazează pe 283 de mărturii ale unor inculpați chinezi care au fost repatriați sau extrădați. Raportul include un tabel care detaliază cine a fost repatriat în China, cum a fost repatriat și rapoarte privind încercările eșuate.

Dintre cele 283 de cazuri, 27 se referă la un stat membru al UE, inclusiv Bulgaria (1 caz), Cipru (2), Republica Cehă (1), Franța (5), Germania (1), Grecia (1), Italia (9), Polonia (1), România (1), Spania (5).

"Se întâmplă în fiecare zi, în toată lumea. Și, din păcate, cred că Europa nu s-a trezit încă la această amenințare cu care se confruntă aceste comunități în fiecare zi", a spus Harth.

Țintele campaniei sunt adesea dizidenții care critică regimul chinez.

În pofida dezvăluirilor din 2022 privind ofițerii de poliție chinezi clandestini care operează în străinătate și care implică mai multe state membre ale UE, nu a existat un răspuns comun al UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE