Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Semimaratonul de la Beijing, investigat pentru un presupus "blat". Imaginile au surprins totul

Organizatorii Semimaratonului de la Beijing fac investigați după ce trei concurenți africani au fost suprinși pe camerele de filmat în timp ce păreau să încetinească în mod deliberat în apropierea liniei de sosire, astfel încât un alergător chinez să poată câștiga.

Este vorba despre He Jie, membru al echipei de maraton a Chinei și deținător al recordului național la maratonul întreg.

"Blat" în atletism, la semimaratonul de la Beijing?

Pe măsură ce chinezul și cei trei africani se apropiau de linia de sosire, unul dintre alergătorii africani a părut să-i facă lui He Jie semn cu mâna, în sensul că îl îndemna să treacă.

Momentul a fost remarcat, în direct, și de un comentator TV al evenimentului: "Văd că cei patru indivizi au o mare sinergie. În cusa de astăzi, cei patru au rămas împreună în mod constant și au menținut comunicarea între ei."

Chinezul He Jie a terminat semimaratonul de la Beijing cu un timp de 1:03:44, în timp ce ceilalți trei alergători - Dejene Hailu Bikila din Etiopia și Robert Keter și Willy Mnangat din Kenya - s-au situat imediat în spatele lui.

Mnangat a spus că l-a lăsat pe El să câștige pentru că "sunt prieteni" și că nu i s-a spus să facă acest lucru. El susține că nu a primit nicio compensă financiară pentru asta.

Biroul Sportiv din Beijing a declarat că incidentul a beneficiat de "cea mai mare atenție" și că rezultatele investigației sale vor fi "dezvăluite imediat publicului".

Mark Dreyer, autorul cărții "Sporting Superpower: An Insider’s View on China’s Quest to Be the Best", a spus că situația este "extrem de ciudată": "E foarte obișnuit ca alergătorii profesioniști africani să concureze în cursele provinciale de top din China, dar e foarte neobișnuit să lase un alergător chinez să câștige, atât de evident".

Acest aspest a fost remarcat chiar și de bloggerii chinezi pasionați de atletism: "Trei alergători africani i-au facilitat în mod clar lui He Jie să ocupe primul loc. Deci ce semnificaţie are un asemenea prim loc?"

Chinezul He Jie, în vârstă de 25 de ani, care vizează Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, a stabilit un record național de 2:06:57 la un maraton de luna trecută, în Wuxi, China. Cursa de acum de la Beijing, a fost primul său semimaraton.

"Tocmai am terminat Maratonul Wuxi nu cu mult timp în urmă, așa că acum nu eram în cea mai bună formă competițională a mea. Dacă aș fi fost în aceeași formă ca și în cursa de la Wuxi, cred că performanța mea ar fi fost mai bună", a spus He Jie.

Hu Xijin, un comentator public naționalist și redactor-șef al Global Times, a spus că el crede că suspiciunea publică asupra victoriei lui He "este validă. Oamenii se întreabă dacă acest lucru este împotriva adevăratului spirit sportiv. Impactul acestui incident s-a extins deja dincolo de semimaratonul în sine."

În 2018, organizatorii semimaratonului de la Shenzhen au spus că 258 de participanți au fost prinși trișând.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE