Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton și favorit la aur, la Olimpiadă, a murit într-un accident

Atletul kenyan Kelvin Kiptum, în vârstă de 24 de ani, deţinătorul recordului mondial la maraton şi favorit la câştigarea aurului olimpic anul acesta, la Paris, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier produs duminică seara, informează AFP.

În accidentul produs în regiunea natală a sportivului şi-a pierdut viaţa şi antrenorul său Gervais Hakizimana, în timp ce o femeie aflată de asemenea la bordul vehiculului a fost transportată la spital, după cum a informat comandantul poliţiei din comitatul Elgeyo Marakwet, Peter Mulinge.

"Kiptum era cel care conducea spre (oraşul) Eldoret", a adăugat el, precizând că alergătorul a pierdut controlul maşinii, care a ieşit de pe şosea şi s-a răsturnat.

Kelvin Kiptum a doborât recordul mondial în a treia sa cursă de maraton

Kelvin Kiptum a făcut senzaţie în lumea sportului anul trecut, când a reuşit să doboare recordul mondial în doar a treia sa cursă de maraton, în octombrie, la Chicago (2 h 00 min 35 sec), îmbunătăţind cu 35 de secunde performanţa compatriotului său Eliud Kipchoge.

El câştigase şi precedentele două curse de maraton la care a participat, în 2022, la Valencia, şi în 2023, la Londra.

Kenyanul anunţase că va încerca să devină primul alergător care reuşeşte să coboare sub bariera simbolică de două ore, pe 14 aprilie la Rotterdam (Olanda).

Preşedintele Kenyei, William Ruto, a salutat luni dimineaţă memoria "unui sportiv extraordinar, care a lăsat o amprentă extraordinară" în sport, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X. "Kiptum era viitorul nostru", a adăugat preşedintele kenyan.

Federaţia internaţională de atletism, World Athletics, a transmis la rândul ei condoleanţe după decesul lui Kiptum. "Suntem şocaţi şi profund întristaţi să aflăm despre pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său Gervais Hakizimana", a precizat preşedintele acestei organizaţii, Sebastian Coe, care i-a adus un omagiu "unui sportiv incredibil, care lasă o moştenire incredibilă"

"Cu câteva zile înaintea Jocurilor Olimpice, deplângem plecarea prematură a unui talent promiţător", a declarat la rândul său preşedintele Comitetului olimpic kenyan, Paul Tergat, în timp ce dublul campion olimpic (2012, 2016) kenyan în proba de 800 m David Rudisha a deplâns "o pierdere uriaşă", în mesajele de pe X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE