Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Radu Oprea, ministrul Economiei: Dacă vrei sa faci sport, poți și fără să mergi la sală. Care e reacția managerilor de săli de fitness

În timp ce statul încearcă să adune mai mulți bani din taxe și impozite la buget, ministrul Economiei, Radu Oprea, le recomandă românilor care nu vor vrea să plătească în plus la sala de sport, să se antreneze în parc.

Declarația oficialului a fost făcută la Euronews, după ce guvernul a decis să crească TVA de la 5% la 19%. Dacă oamenii ar alege să facă sport în parcuri, sălile de fitness, mai ales cele mici, ar risca să se închidă, susțin managerii. Drept urmare, autoritățile nu și-ar atinge scopul propus - de a colecta mai mulți bani din taxe la bugetul statului.

Radu Oprea, ministrul economiei: Dacă vrei să faci sport, poți să faci sport și în condiții în care să nu mergi la sală. Poți să faci în parc, în București poți alerga senzațional în Parcul Carol, pe treptele respective.

Gabriel Văcărescu, manager Wellness Gym: Dacă va trece legea, va trebui să concediem. Asta înseamnă minus la buget. Va trebui să reducem programul, să concediem, dacă nu vrem să creștem prețurile, să păstrăm plafonul respectiv.

Reprezentanții industriei adaugă și faptul că parcurile sunt doar o opțiune

Pentru unele persoane nu reprezintă, însă, cea mai bună soluție.

Florin Neby, proprietarul unei săli de sport din București: Asta îmi dă de înțeles că ministrul Economiei nu prea a fost în parcuri în ultimii ani, pentru că e o adevărată provocare să mergi să te antrenezi în parcuri, printre biciclete, printre câini, pe asfalt denivelat, nu ai cum să faci lucrul acesta. E greu spre imposibil pentru persoanele care nu au experiență în acest domeniu. Eu nu cred că se vor colecta mai mulți bani, în condițiile în care există un precedent în fitness și nu s-au colectat mai mulți bani.

Emilia Cotul, managerul unui studio de personal training din Cluj: S-au închis multe săli, în perioada de pandemie. Anul acesta s-au închis și mai multe. Oamenii sunt tot mai descurajați să facă sport în săli. Vine iarna. Nu toată lumea își dorește să facă sport afară. În parcuri, avem aparate, dar există riscul de accidentare. Sunt multe riscuri, când faci sport afară. Noi trebuie să majorăm prețurile cu peste 20%. Abonamentele la noi se învârt undeva în jurul a 500-2.500 de lei. Vă dați seama ce majorare poate să fie.

Creșterea TVA-ului pentru sălile de sport este doar una dintre măsurile fiscal-bugetare prin care statul vrea să colecteze mai mulți bani la buget. Proiectul de lege se află în transparență decizională la Ministerul Finanțelor și urmează să fie aprobat, în perioada următoare, de Guvern. Apoi, premierul își va asuma răspunderea pentru proiect, în fața Parlamentului.

România este codașa Uniunii Europene, la capitolul activitate fizică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE