Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Băuturile energizante, un real pericol pentru sănătatea tinerilor

Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Inițiatorii spun că energizantele reprezintă un pericol pentru sănătatea copiilor, iar proiectul a apărut după mai multe discuții cu profesorii care s-au plâns de un nou fenomen în rândul elevilor - consumul excesiv de băuturi energizante. Măsura este sprijinită și de medici.

Reporter: ”De ce le bei?”

Tânăr: ”În teorie, ca să am mai multă energie, dar mi se pare că sunt placebo oarecum energizantele. Adică pot să beau unu-două și să mă culc fără nicio treabă.”

Reporter: ”Știi ce efecte negative au asupra organismului?”

Tânăr: ”Exceptând accelerarea pulsului? Nu cred.”

Băuturile energizante, ușor de cumpărat de către tineri

Alin Nicolae Popescu, medic primar medicină sportivă: ”Chiar dimineață, pe stradă, vedeam o probabil fată de liceu, undeva 14-15 ani, cu energizant în mână, dimineață, la 8. Nu e final, nu vine Bacalaureat sau cine știe ce examen, ci în a 3-a zi de școală. La adolescenți există o presiune ilogică din punctul meu de vedere, o biciuire a sistemului nervos, a ficatului că și ficatul, e o celulă care simte lucrurile astea dur și endocrin și o scoatere a adolescentului din ritmul normal.”

Băuturile energizante se găsesc în orice magazin și au prins foarte bine la adolescenți și tineri. Ultimul studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică  arată că 74% dintre cei intervievați și care aveau vârsta cuprinsă între 16-18 ani au consumat băuturi energizante, iar 80% dintre ei au simțit greață sau palpitații, după ce le-au băut. Efectele averse sunt mult mai multe. Anxietate, problemele de somn, amețelile și creșterea tensiunii arteriale.

Mihai Craiu, medicul pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”: ”Cei care chiar abuzează de aceste substanțe ajung la noi la urgențe pentru că pot apărea efecte cardiovasculare. Am avut pacienți care s-au prezentat după ce au avut crize convulsive. Este foarte important să respectăm recomandarea autorităților medicale care spun că până în 12 ani ar trebui să fie interzise, iar după 12 până la 18 ani să nu depășim această cantitate de 3mg/kg corp echivalent cafeină.”

La nivel global, vânzările de băuturi energizante vor depăși 53 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an și se preconizează o creștere de 7.1% până în 2027, spun specialiștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE