Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii născuți după 2008 nu vor mai avea voie să cumpere vreodată țigări, în Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă a fost adoptată o lege care interzice tinerilor născuți după 2008 să cumpere vreodată țigări. Interdicția va fi impusă progresiv de anul viitor. În lege nu există însă nici o restricție pentru țigaretele electronice.

Numărul comercianţilor autorizaţi să vândă produse pe bază de tutun va fi redus la șase sute de la șase mii, câți sunt în prezent. În plus, cantitatea de nicotină din țigări va fi redusă până la niveluri care nu produc dependenţă. Legea este parte a unei inițiative a guvernului, după ce Noua Zeelandă a declarat un adevărat război fumătorilor anul trecut. Autoritățile susțin că există și un avantaj financiar pentru stat - sistemul de sănătate va avea în plus 5 miliarde de dolari neozeelandezi pentru că nu va mai fi nevoie de tratament pentru bolile provocate de fumat.

Deșeurile din tutun reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare cu plastic de pe planetă, potrivit euronews.com.

În fiecare an, trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate, poluând solul și mările planetei cu substanțe chimice toxice și materiale plastice artificiale dăunătoare.

Cu toate acestea, un alt flux de deșeuri se adaugă rapid la acesta: țigările electronice.

Prezentat ca o alternativă mai puțin sănătoasă la fumatul tradițional, vapatul reprezintă o amenințare colosală asupra mediului.

Care este problema cu țigările electronice?

Popularitatea țigărilor electronice a explodat în ultimii câțiva ani.

Acestea sunt utilizate în mod obișnuit de persoanele care doresc să renunțe la fumat, deși mulți tineri se apucă acum direct de vaping.

Numai în Marea Britanie, numărul adulților care folosesc țigări electronice a crescut de la 1,7% în 2012, la 7,1% în 2019, potrivit Public Health England.

Țigările electronice în sine sunt de diferite forme și dimensiuni. Unele sunt reutilizabile și pot fi reumplute cu cartușe de plastic de unică folosință, în timp ce altele sunt de unică folosință. Acest lucru creează deșeuri, și multe.

Cercetările efectuate de Material Focus au arătat că aproximativ 1,3 milioane de țigări electronice de unică folosință sunt aruncate în Marea Britanie în fiecare săptămână, echivalentul a două țigări în fiecare secundă.

Până când veți termina de citit acest articol, 100 de țigări electronice vor fi aruncate la groapa de gunoi.

„Având în vedere că piața vape-urilor este deținută în principal de industria tutunului, este legitim să ne întrebăm dacă vapatul este mai ecologic decât fumatul sau dacă industria tutunului a mers din rău în mai rău. Planeta noastră se confruntă cu o nouă amenințare: deșeurile vape", au scris cercetătorii Jérémie Pourchez, Clément Mercier și Valérie Forest într-o lucrare științifică pe această temă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE