Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Încep înscrierile la Rabla pentru Electrocasnice 2022, ediția a doua. Care este valoarea voucherelor

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Românii care vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi se pot înscrie, începând din 21 noiembrie, în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

Este a doua ediție din acest an, iar cei interesați au cinci zile la dispoziție pentru a se înscrie. Bugetul total al ediției este de 50 de milioane de lei, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu. După înscriere urmează trei etape de generare a voucherelor.

În prima etapă se pot cumpăra mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice. Bugetul alocat acestei etape este de 25 de milioane de lei.

În a doua etapă pot fi selectate vouchere rabla pentru laptopuri și tablete. Acestea au un buget de 10 milioane de lei, iar în ultima etapă, se genereaza vouchere pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare, cu un buget de 15 milioane de lei.

Voucherele sunt cuprinse între 200 și 500 de lei. Și prima ediție rabla pentru electrocasnice, din vară, a avut un buget de 50 de milioane de lei.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a bucurat încă de la început de un succes uriaş în rândul populaţiei, astfel că am luat hotărârea ca bugetul alocat în anul 2022 să fie cel mai mare de până acum, alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult faţă de anul trecut. Reamintim tuturor celor interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să îşi creeze un cont de utilizator.

Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape.

În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Cum se va desfășura a doua ediția Rabla pentru Electrocasnice 2022

Calendarul de desfăşurare a programului pentru această sesiune este următorul:

 • înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 10:00 - 25.11.2022, ora 23:59);

 • etapa I - selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 10:00 - 09.12.2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25 milioane de lei;

 • etapa II - selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (12.12.2022, ora 10:00 - 16.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei;

 • etapa III - selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (19.12.2022, ora 10:00 - 23.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Ce își pot achiziționa românii care aplică pentru program

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt:

 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;

 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;

 • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;

 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

 • 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

Persoana fizică care a selectat un voucher în prima ediţie şi ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului.

"Precizăm, pe această cale, că toate conturile comercianţilor, create în ediţiile anterioare ale Programului, rămân valabile şi pot fi utilizate şi în sesiunile de anul acesta", menţionează AFM.

Distribuie

Taguri