Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatargate: Antonio Panzeri, presupusul lider al rețelei, a ieșit din închisoare cu brățară electronică

Pier Antonio Panzeri, fostul eurodeputat socialist suspectat pe scară largă de a fi liderul scandalului de corupție care a zguduit Parlamentul European, a fost eliberat joi din închisoare, după aproape cinci luni petrecute în spatele gratiilor.

Panzeri va trebui să poarte de acum înainte o brățară electronică, a confirmat Parchetul federal belgian pentru Euronews.

Decizia a fost luată de un judecător în urma unei audieri care a avut loc joi dimineață la Bruxelles. Panzeri va fi eliberat în zilele următoare și va trebui să se prezinte în fața judecătorului la fiecare două luni, a precizat parchetul, ceea ce înseamnă că soarta sa s-ar putea schimba în continuare.

Panzeri a fost arestat la jumătatea lunii decembrie și a fost acuzat de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.

Aceste acuzații au fost aplicate și eurodeputatei Eva Kaili, partenerului său de viață Francesco Giorgi și eurodeputatului belgian Marc Tarabella.

Giorgi și Figà-Talamanca au fost eliberați din închisoare, deși Giorgi este, de asemenea, sub monitorizare electronică, în timp ce Kaili și Tarabella rămân în spatele gratiilor.

Între timp, europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, care se pare că se confruntă cu aceleași acuzații penale, se luptă pentru extrădarea din Italia în Belgia.

Cele cinci persoane au negat în mod constant orice infracțiune.

Panzeri, presupusul lider

Panzeri este considerat piesa care leagă toate personajele din cazul Qatargate, care a implicat "sume mari de bani" ce ar fi fost plătite de Qatar și Maroc cu scopul de a influența elaborarea politicilor în cadrul Parlamentului European. Qatar și Maroc neagă cu tărie acuzațiile, calificându-le drept nefondate.

Cazul a luat o turnură surprinzătoare la mijlocul lunii ianuarie, când Panzeri a semnat un așa-numit "acord de pocăință" cu autoritățile belgiene, în care se angaja să împărtășească detalii "substanțiale" și "revelatoare" despre presupusele schimburi de bani.

În cadrul acordului, Panzeri și-a recunoscut participarea infracțională și s-a angajat să îi identifice pe cei pe care se presupune că i-ar fi mituit.

De asemenea, el a acceptat o pedeapsă limitată cu închisoarea, o amendă și confiscarea bunurilor sale confiscate.

"Domnul Panzeri mărturisește astăzi că a participat în mod activ la acte de corupție în legătură cu Qatar și în legătură cu Marocul și, prin urmare, că a fost corupt și că a corupt pe alții", a declarat avocatul său, Laurent Kennes, pentru Euronews în ianuarie, după semnarea acordului.

Se crede că dezvăluirile lui Panzeri au jucat un rol în cazurile lui Marc Tarabella și Evei Kaili, ale căror echipe de apărare au contestat credibilitatea italianului ca martor.

Cine este Pier Antonio Panzeri?

Europarlamentar socialist cu trei mandate, Pier Antonio Panzeri a fost ales pentru prima dată în Parlamentul European în 2004.

În calitatea sa de legislator european s-a concentrat asupra ocupării forței de muncă, drepturilor sociale, afacerilor externe, securității globale și ajutorului pentru dezvoltare.

A prezidat delegația pentru relațiile cu țările din Maghreb din 2009 până în 2017. A devenit apoi președinte al subcomisiei pentru drepturile omului, funcție pe care a deținut-o până când a părăsit parlamentul în 2019.

În calitate de fost europarlamentar, Panzeri a avut dreptul la un ecuson de acces permanent în incinta parlamentului.

De la izbucnirea scandalului, la jumătatea lunii decembrie, atât Eva Kaili, cât și Francesco Giorgi l-au arătat cu degetul pe Panzeri ca fiind managerul din spatele schimburilor de bani.

Peste 600.000 de euro în numerar ar fi fost găsiți la domiciliul lui Panzeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE