Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tribunal din Italia a decis că soția fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri poate fi extrădată în Belgia

Un tribunal din Italia a decis că unul dintre suspecții vizați de scandalul de corupție care zguduie Parlamentul European poate fi cercetat de autoritățile Belgiene.

Instanța din Brescia, oraș situat în nordul Italiei, a hotărât că Maria Dolores Colleoni poate fi transferată în Belgia, în baza unui mandat european de arestare. Potrivit anchetatorilor, aceasta este implicată în scandalul de corupție, alături de soțul său, fostul deputat european Pier Antonio Panzeri.

Instanța din Brescia a precizat că oricare va fi sentința, aceasta va fi executată în Italia.

De asemenea, în situația unui eventual arest la domiciliu, instanța din Italia arată că detenția domiciliară poate fi executată în Belgia, unde procurorii cercetează intenția de a desfășura trafic de influență la nivel european pentru Qatar și Maroc.

Care ar putea fi decizia Instanței Supreme din Italia

Procurorul Giovanni Benelli a făcut publică hotărârea fără a da mai multe detalii, însă este puțin probabil ca Maria Dolores Colleoni să ajungă curând în Belgia. Avocații acesteia au declarat că iau în considerare posibilitatea de a face apel la Curtea Supremă din peninsulă.

Panzeri și alte trei persoane au fost acuzate la începutul lunii decembrie de corupție, participare la grup infracțional și spălare de bani.

Procurorii belgieni investighează dacă au fost "plătite sume mari de bani sau li s-au oferit cadouri substanțiale pentru a influența deciziile Parlamentului".

Acuzațiile potrivit cărora eurodeputații au primit bani și cadouri în schimbul influenței politice zdruncină Parlamentul European.

Săptămâna trecută, eurodeputații și-au suspendat activitatea în dosarele legate de Qatar și au promis că vor înăspri legile privind lobbyul. Pe de altă parte, Qatar neagă vehement implicarea sa în scandalul european.

De unde provin miile de euro cash

Avocatul lui Colleoni, Angelo de Riso, și-a exprimat îngrijorarea că aceasta ar putea fi plasată în arest la domiciliu în timp ce se află în Belgia, în așteptarea procesului.

Avocații lui Colleoni au la dispoziție cinci zile pentru a face apel la decizia instanței din Italia. Înalta Curte va avea apoi 10 zile pentru a decide dacă aceasta ar trebui să fie transferată în Belgia sau nu.

"Clienta mea este îngrijorată", a declarat de Riso.

Potrivit celor două mandate europene de arestare emise de judecătorul belgian Michel Claise, Panzeri este "suspectată că a intervenit politic pe lângă membrii care lucrează în Parlamentul European în beneficiul Qatarului și Marocului, contra cost".

Colleoni și fiica lor, Silvia Panzeri, sunt suspectați că erau "pe deplin conștienți" de activitățile sale și că au ajutat la transportul "cadourilor" din partea ambasadorului Marocului în Polonia, Abderrahim Atmoun.

Procurorii au transmis că interceptările telefonice au scos la iveală dovezile posibilelor infracțiuni. Aceștia au solicitat transferul lui Colleoni și al fiicei sale în Belgia.

Ce riscă Maria Dollores Colleoni și fiica sa

Cele două femei riscă cinci ani de închisoare dacă vor fi găsite vinovate de participare la un grup infracțional, corupție și spălare de bani, potrivit mandatelor emise de magistrați.

Alături de Panzeri, care conduce grupul de campanie Fight Impunity, printre cele patru persoane deja inculpate se numără Eva Kaili, fost vicepreședinte al Parlamentului European, și partenerul ei italian Francesco Giorgi.

Eva Kaili și partenerul său, în arest

Kaili se află în continuare în arest în Belgia, în așteptarea unei audieri, care va avea loc joi. Săptămâna trecută, Eva Kaili a rămas fără mandat, în urma voturilor colegilor europarlamentari. Partenerul său, Francesco Giorgi, consilier parlamentar, se află, de asemenea, în închisoare.

Fiica lui Panzeri va fi audiată separat marți. Ambele femei au primit arest la domiciliu în apropiere de Brescia, deși Colleoni a fost prezentă luni la tribunal. Panzeri însuși este deținut în Belgia.

Câți bani cash au fost găsiți în casa lui Colleoni

Vineri, o sursă judiciară din Milano a declarat pentru AP că 17.000 de euro au fost confiscați în timpul unei percheziții la locuința cuplului, din Calusco d'Adda, Bergamo, unde Colleoni se află în arest la domiciliu.

De asemenea, poliția a confiscat calculatoare, telefoane mobile, ceasuri și documente.

În declarațiile date luni în fața instanței, Colleoni a negat acuzațiile, potrivit cărora ar fi beneficiat de cadouri din partea oficialilor din Qatar și Maroc, a declarat de Riso.

Chestiunea celor 17.000 de euro găsiți în casa cuplului nu a fost abordată, a spus el.

Înainte de audiere, de Riso a declarat că predarea lui Colleoni autorităților belgiene ar încălca drepturile omului, deoarece o instanță italiană emis deja mandatul de arest la domiciliu, iar un transfer în Belgia ar presupune încarcerarea, în așteptarea procesului.

Niccolo Figa-Talamanca, secretarul general al ONG-ului No Peace Without Justice, a fost, de asemenea, pus sub acuzare. El a fost eliberat din închisoare, dar rămâne sub supraveghere și trebuie să poarte o brățară de monitorizare electronică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE