Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul de corupție din Parlamentul European: Fosta vicepreședintă, Eva Kaili, se declară nevinovată

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European acuzată de corupție susține că este nevinovată. Avocatul Evei Kaili spune că eurodeputata din Grecia nu are nimic de-a face cu banii găsiți în casa ei din Bruxelles și că ar trebui văzut mai degrabă ce legătură are partenerul ei de viață cu sumele confiscate.

Primele audieri legate de scandalul de corupție din Parlamentul European au avut loc la Palatul de Justiție din Bruxelles. Eva Kaili, fostă vicepreședintă a instituției, urma să vorbească pentru prima dată în fața judecătorilor, însă nu a putut ajunge din cauza unei greve la închisoarea unde e deținută, potrivit presei.

Eva Kaili este acuzată că a acceptat sume uriașe de bani pentru a pleda pentru Qatar

Ea este acuzată că a acceptat sume uriașe de bani pentru a pleda pentru Qatar. La audiere au fost prezenți ceilalți trei suspecți în acest caz: partenerul de viață și asistentul parlamentar al Evei Kaili, Francesco Giorgi, fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeri și, potrivit presei italiene, Niccolò Figà-Talamanca, secretarul general al Organizației No Peace Without Justice.

Poliția belgiană a confiscat, în urma a douăzeci de percheziții, un milion și jumătate de euro, pe care i-a găsit într-o valiză și mai multe genți. Anchetatorii au descins la casele suspecților, precum și în Parlamentul European din Bruxelles.

Poliția franceză a sigilat mai multe birouri de la sediul instituției din Strasbourg, iar șase persoane au fost arestate începând de vineri. Două dintre ele, printre care și tatăl Evei Kaili, au fost eliberate, însă ceilalți patru suspecți sunt încă în detenție. Qatarul neagă orice implicare în caz.

Der Spiegel: Și Marocul e implicat în scandalul de corupție din Parlamentul European

În afară de Qatar, și Marocul este implicat în scandalul de corupție care afectează Parlamentul European, relevă documentele anchetei obținute de săptămânalul german Der Spiegel.

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri este acuzat c-ar fi primit mită atât din partea Qatarului, cât și a Marocului, pentru a influența deciziile politicile în Parlamentul European, notează agenția EFE, citată de Agerpres.

Anchetatorii belgieni susțin că două dintre rudele lui Panzeri l-au ajutat pe fostul parlamentar european social-democrat să transporte „cadouri” pe care ambasadorul Rabatului le înmâna acestora într-o ţară din Europa de est neidentificată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE