Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisar european, despre arestările din Parlamentul European. „Ar fi unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani”

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că presupusul caz de corupție în favoarea Qatarului în care sunt implicați oficiali ai Parlamentului European „afectează grav reputația” acestei instituții europene și, în cazul în care acuzațiile se confirmă, „unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani”.

În acest caz, un judecător belgian anchetează „plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii, a reamintit duminică parchetul, potrivit Agerpres.

Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri şi secretarul general al Conferinţei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, şi el italian.

Patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate, printre care şi Eva Kaili.

„Acest caz ruşinos şi intolerabil afectează grav reputaţia” Parlamentului European, a spus Paolo Gentiloni în cadrul unei emisiuni la Rai.

"Parlamentul European a fost întotdeauna vârful de lance în privinţa drepturilor. Probabil că nu a fost dotat cu puteri suficiente, însă în privinţa principiilor a fost întotdeauna un punct de referinţă", a subliniat el.

"Dacă se confirmă că cineva a primit bani pentru a încerca să influenţeze opinia Parlamentului European, cred că ar fi unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani", a adăugat comisarul european.

Rudele unui fost eurodeputat, arestate în Italia

De asemenea, soția și fiica lui Pier-Antonio Panzeri au fost arestate în Italia, în baza unui mandat european emis de Parchetul belgian, fiind suspectate că au avut cunoștiță și au beneficiat de avantaje financiare sau de altă natură, primite de la fostul parlamentar european. Ele au fost plasate în arest la domiciliu.

Documente ale justiției belgiene ce însoțesc mandatul european de arestare relevă că Panzeri și-ar fi folosit influența sa în Parlamentul European „în avantajul Qatarului şi Marocului”, notează agenția italiană de presă ANSA.

Scandal de corupție, în timpul CM Qatar 2022

Scandalul a izbucnit în timpul desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, motiv pentru care țara gazdă - Qatarul - este nevoită să facă demersuri pentru a-și apăra reputația. Statul Qatar a fost criticat în privința drepturilor omului, în special cele ale lucrătorilor.

De asemenea, cazul de corupție survine înaintea unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, unde relaţia dintre UE şi Qatar ar urma să apară inevitabil în dezbateri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE