Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell, despre ancheta anticorupție în Parlamentul European: „Acuzaţiile sunt extrem de grave”

Patru persoane au fost inculpate în cazul anchetei anticorupție în Parlamentul European. Printre ele se află și europarlamentara Eva Kaili, căreia i-a fost retras sâmbătă mandatul de vicepreședinte al Parlamentului European.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris ultimele evoluții ca fiind „foarte îngrijorătoare”, la sosirea sa la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, potrivit Euronews.

„Este în desfăşurare o anchetă pe care o urmărim. Acuzaţiile sunt extrem de grave”, a afirmat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a spus că ancheta nu vizează pe nimeni din cadrul serviciului diplomatic al UE: „Nimic şi nimeni nu este vizat nici din Serviciul de Acţiune Externă, nici din cadrul delegaţiilor".

„Este o rușine și face Europa mai slabă”

„Acesta este un scandal pe care trebuie să îl aflăm până la capăt pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla din nou”, a declarat ministrul irlandez de externe Simon Coveney, solicitând o „anchetă completă și transparentă”.

Guvernul grec a luat luni măsuri pentru a îngheța bunurile lui Kaili, potrivit AFP. De asemenea, politicianul grec a fost suspendat de Socialiștii și Democrații din Parlamentul European și a fost exclus din partidul de centru-stânga PASOK din Grecia.

Niels Fuglsang, un europarlamentar al Partidului Social-Democrat danez, a subliniat efectul dăunător pe care acest scandal l-ar putea avea asupra blocului.

„Dacă putem fi cumpărați, dacă membrii Parlamentului European și alți politicieni pot fi cumpărați să spună anumite lucruri, să voteze în anumite moduri... Este o rușine și face Europa mai slabă”, a declarat el pentru Euronews.

Această afacere este „rușinoasă și intolerabilă” și afectează „foarte grav” reputația Parlamentului, a declarat duminică comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Cazul urmează să fie discutat luni în cadrul unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European, la deschiderea sesiunii plenare organizate la Strasbourg, în Franţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE