Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Atena îngheaţă toate activele eurodeputatei Eva Kaili

Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost dusă la poliție, vineri seară, în Bruxelles, în cazul unei anchete de corupție.

UPDATE. Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor din Grecia a anunţat luni că îngheaţă toate activele vicepreşedintei elene a Parlamentului European, Eva Kaili, încarcerată la Bruxelles pentru o presupusă implicare într-un scandal răsunător de corupţie în legătură cu Qatarul.

Măsura împotriva eurodeputatei, exclusă din partidul socialist grec PASOK-KINAL în urma acestui caz, vizează "conturile bancare, seifurile, companiile şi orice alte active financiare", potrivit preşedintelui autorităţii, Haralambos Vourliotis, citat de un membru al aceleiaşi instituţii.

Instituţiile bancare elene şi serviciile de stat competente au fost deja informate de această măsură de către Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor, potrivit acestui reprezentant al organizaţiei.

Măsura de îngheţare a activelor le vizează de asemenea şi pe rudele apropiate ale Evei Kaili, cum ar fi părinţii, conform sursei citate.

În colimatorul Autorităţii de luptă împotriva spălării banilor se află de asemenea şi o companie imobiliară recent apărută într-un cartier şic din Atena, Kolonaki, şi care ar fi fost creată de eurodeputata de 44 de ani şi de partenerul său italian, de asemenea închis în Belgia.

UPDATE. Europarlamentarei elene Eva Kaili, reţinută de vineri de justiţia belgiană într-o anchetă privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Qatarul, i-a fost retras sâmbătă mandatul de vicepreşedinte al Parlamentului European de către preşedinta Roberta Metsola, scrie AFP, preluat de Agerpres.

„În lumina anchetelor judiciare în curs conduse de autorităţile belgiene, preşedinta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea ei de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a anunţat în cursul serii de sâmbătă un purtător de cuvânt al Robertei Metsola.

UPDATE. Dosarul în care este anchetată Eva Kaili ar viza încercările Qatarului de a demonstra progresele făcute în ceea ce privește drepturile omului, dar și condițiile de muncă ale migranților, după valul de critici privind sutele de decese ale muncitorilor care au lucrat pentru construirea stadionaelor unde se desfășoară Campionatul Mondial de fotbal, potrivit Le Soir.

În urma anchetei vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, ar fi fost reținută. Și conform rapoartelor, partidul socialist grec PASOK a expulzat-o de atunci cu efect imediat, potrivit surselor Euronews.

„În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene privind corupția oficialilor europeni, europarlamentarul Eva Kaili a fost exclus din PASOK - Mișcarea pentru Schimbare - printr-o decizie a președintelui său Nikos Androulakis”, a declarat partidul pe Twitter.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Ancheta vizeză 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost dusă la poliție, vineri seară, în Bruxelles. Acțiunea este parte a unei anchete privind suspiciuni de corupţie și implicare a unui "stat din Golf", a declarat o sursă apropiată dosarului, citată de AFP și Le Soir. Ar fi vorba despre Qatar, conform jurnaliștilor.

Eva Kaili a fost ridicată și supusă audierii. În același caz, au avut loc alte patru arestări, vineri dimineață. Între timp, la Atena, Partidul Socialist grec (Pasok-Kinal) din care face parte eurodeputata a anunţat, vineri seară, că aceasta a fost "demisă". Tot în Grecia, scrie Euronews, există informația conform căreia printre arestați se numără și partenerul Evei Kaili.

În centrul anchetei conduse de un judecător de instrucţie de la Bruxelles stau acţiunile unei "ţări din Golf", suspectate că "ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative", a subliniat parchetul federal.

În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au "o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă" în cadrul Parlamentului European, conform AFP, citată de Agerpres.

Sursele Euronews vorbesc despre percheziții în mai multe birouri și sigilarea a trei dintre ele: cel al Evei Kaili, dar și ale membrilor belgieni din grupul parlamentar S&D, Maria Arena și Marc Tarabella. Anchetatorii ar fi recuperat aproximativ 600.000 de euro cash și ar fi confiscat calculatoare și telefoane mobile. Parchetul Federal insistă că investigația vizează asistenți ai membrilor Parlamentului European, fără să avanseze vreun nume. Conform Euronews, ar fi vorba despre patru cetățeni italieni: un director de ONG, un lider de sindicat - Luca Visentini, fostul eurodeputat S&D Pier-Antonio Panzeri și fostul său asistent în Parlament, cu conexiuni puternice în rândul grupării politice dar și cunoștință de-ale partenerului Evei Kaili.

Eva Kaili are 44 de ani, a fost prezentatoare TV și este membru al Parlamentului European din 2014. Instituția nu a făcut comentarii, precizând doar că există cooperare cu autoritățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE