Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Protestele continuă în Republica Moldova. Simpatizanţii Partidului Şor au rupt şi călcat în picioare fotografii cu Maia Sandu

Publicat de: Euronews

Zeci de persoane au ieşit în stradă la Chişinău pentru a participa la o nouă acţiune de protest organizată de Mişcarea pentru Popor, din care fac parte Partidul "Şor" şi Partidul "Acasă Construim Europa" (PACE), al colonelului Gheorghe Cavcaliuc, fost şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) în perioada guvernării Partidului Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, relatează media de peste Prut.

28/02/2023 , 21:35

Simpatizanţii Partidului Şor au rupt şi călcat în picioare fotografii cu Maia Sandu

Susţinători ai Mişcării pentru Popor, din care fac parte Partidul Şor şi Partidul Acasă Construim Europa (PACE), au rupt în bucăţi fotografii ale preşedintei Maia Sandu, după care au dansat, călcându-le în picioare, în cursul manifestaţiei desfăşurate marţi în centrul Chişinăului, la care au fost scandate lozinci împotriva autorităţilor proeuropene ale Republicii Moldova, transmite TV8.md.

Reporteri ai postului de televiziune citat, care au acoperit mediatic manifestaţia de marţi, au relatat că mulţimea a aclamat acest gest, după ce înainte ceruse guvernului să le achite integral facturile la încălzire şi electricitate pe perioada sezonului rece.

TV8 a încercat să obţină o reacţie a preşedinţiei de la Chişinău în legătură cu aceste "excese" care au avut loc la acţiunea de protest

Reprezentanţii instituţiei prezidenţiale au declarat că nu vor face niciun comentariu legat de acest subiect. "În Republica Moldova, fiecare persoană se bucură de libertatea de întrunire şi are dreptul la liberă exprimare", a subliniat preşedinţia moldoveană.

Protestatarii cer plata integrală a facturilor pentru lunile de iarnă

Manifestanţii se declară nemulţumiţi de facturile mari la energie şi cer guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă, potrivit Agerpres.

Protestatarii au pornit în coloane spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei, chiar dacă marţi dimineaţă poliţia interzisese protestele în centrul Chişinăului pentru trei zile, în contextul vizitei preşedintelui Greciei, Katerina Sakellaropoulou, în perioada 28 februarie - 2 martie.

Oamenii scandează "Jos guvernarea!", "Jos Maia Sandu!" sau "Noi suntem poporul!". Mulţimea este escortată de poliţie, conform Radio Chişinău.

Dispozitive ale poliţiei au încercat să împiedice protestatarii să se deplaseze spre clădirea guvernului, ceea ce i-a nemulţumit pe manifestanţi, care s-au îmbrâncit cu oamenii legii, potrivit Deschide.md.

"Am venit să cerem un răspuns clar de la guvernare: când o să achite toate facturile pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, şi vrem sa îi întrebam ce planifică ei în ţara noastră, să le spunem că nu vrem război", a declarat vicepreşedinta Partidului "Şor", deputata Marina Tauber, cercetată penal de autorităţile de la Chişinău.

Un traseu către Chișinău a fost blocat timp de jumătate de oră

În acelaşi timp, traseul Chişinău-Stăuceni a fost blocat timp de jumătate de oră pe ambele sensuri. Zeci de persoane care intenţionau să ajungă la protestul anunţat de Mişcarea pentru Popor au blocat traseul care duce de la Stăuceni, o suburbie a Chişinăului, şi intrarea în Capitală dinspre Băcioi, o altă suburbie. A fost nevoie de intervenţia mascaţilor pentru a debloca circulaţia. Persoanele au coborât din autocare şi au strigat lozinci antiguvernamentale, transmite Ştiri.md.

Contactată de Radio Moldova, purtătoarea de cuvânt a PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ), Adriana Vlas, a calificat manifestaţia drept o 'încercare de destabilizare a situaţiei în ţară', în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, nu a comentat, deocamdată, evenimentul, la solicitarea postului de radio citat.

"Şor, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie", a declarat Adriana Vlas.

Reprezentanţii Mişcării pentru Popor, din care fac parte Partidul "Şor" şi PACE, conduse de fugarii Ilan Şor şi Gheorghe Cavcaliuc (care s-ar afla la Londra, în ţară fiind vizat de un dosar penal), au adoptat pe 19 februarie o rezoluţie prin care cereau autorităţilor să achite integral facturile pentru căldură şi electricitate pentru toţi moldovenii în perioada de iarnă.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat cererea manifestanţilor până la această oră, notează Radio Chişinău, amintind că oficiali ai puterii au calificat anterior protestele organizate de Partidul Şor drept o încercare a formaţiunilor proruse de a destabiliza situaţia în ţară.

Atât preşedintele parlamentului, cât şi premierul Dorin Recean au spus că autorităţile sunt gata să intervină, în caz de necesitate.

Inspectoratul General de Poliţie susţine că "nu îngrădeşte sub nicio formă libera deplasare a cetăţenilor spre capitală, doar asigură neadmiterea blocării traseelor, ceea ce ar putea perturba alte măsuri stabilite în Chişinău".

Organizatorii protestului, în frunte cu Marina Tauber, susţin că actuala guvernare ar fi dat indicaţii să nu fie admişi protestatarii în capitală, transmite Ziarul Naţional din Chişinău.

Această manifestaţie survine pe fondul informaţiilor potrivit cărora Moscova ar pregăti acţiuni de destabilizare în Republica Moldova, sub masca manifestaţiilor de protest ale cetăţenilor nemulţumiţi, pentru a forţa schimbarea puterii proeuropene de la Chişinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE