Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Wizz Air suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, din 14 martie. Invocă "riscul ridicat din spațiul aerian al țării"

Operatorul aerian low-cost Wizz Air va suspenda toate zborurile către şi dinspre Chişinău, începând din data de 14 martie, ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, a anunţat, luni, operatorul aerian, potrivit Agerpres.

"Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor. Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ce pot face clienții afectați?

După data de 14 martie, Wizz Air va oferi zboruri suplimentare din Iaşi, pentru a sprijini pasagerii din Chişinău. Acest lucru presupune o nouă rută de la Iaşi către Berlin, precum şi creşterea frecvenţei zborurilor către Barcelona, Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton şi Treviso din Iaşi, care este cea mai apropiată destinaţie din reţeaua Wizz Air.

Potrivit sursei citate, rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinaţia Chişinău va fi relocată către alte destinaţii din reţeaua Wizz Air.

"Clienţii afectaţi, care au rezervat bilete direct prin wizzair.com sau prin aplicaţia pentru mobil a companiei aeriene, vor fi notificaţi prin e-mail şi pot opta pentru rezervarea gratuită a unui alt bilet, pentru rambursarea a 120% din tariful iniţial achitat sub formă de credit pentru rezervări viitoare sau rambursarea a 100% din preţul biletului", susţin reprezentanţii operatorului aerian low-cost.

Compania a anunțat că va continua să evalueze constant situaţia, pentru a relua operaţiunile şi pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranţă.

Spațiul aerian al Republicii Moldova, închis parțial pe 14 februarie

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis în după-amiaza zilei de 14 februarie 2023. Informația a fost publicată pe pagina de Facebook a Air Moldova. După aproximativ trei ore, acesta a fost redeschis.

Nu au existat informații despre numărul pasagerilor care au fost afectați și nici detalii suplimentare despre care ar fi fost "motivele de securitate" care au dus la această decizie.

"Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări.

Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md, a anunțat compania Air Moldova.

Ce spun experții despre incidentele din spațiul aerian al României și al Republicii Moldova?

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională, a vorbit la Euronews România despre incidentele din spațiul aerian al României și al Republicii Moldova. În viziunea sa, ne putem aștepta la incidente similare în viitor, în contextul războiului din Ucraina.

"E foarte important gestul Republicii Moldova de a-și închide spațiul aerian pe motive de securitate. Obiectul acesta a fost identificat la 11.000 de metri care este cam înălțimea de zbor a avioanelor care traversează spațiul aerian. În momentul în care apare un obiect din acesta neidentificat e bine să nu fie și avioane pe acolo pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, fiind foarte aproape de zona de conflict din Ucraina, orice obiect din acesta în spațiul aerian, intră în atenția apărării aeriene a țării respective. În asemenea condiții, chiar dacă nu este identificat, toată lumea se pregătește să-l doboare. Dacă s-ar derula traficul aerian comercial în mod obișnuit, ar fi întotdeauna un risc ca un avion de pasageri să fie luat drept țintă și să fie doborât.

Aș mai spune că în contextul războiului din Ucraina, este firesc să ne așteptăm la tot felul de sonde din acestea care să verifice capacitățile de apărare aeriană pe care le are România. Lucrurile acestea nu sunt plăcute, dar ele se întâmplă”, a spus Hari Bucur-Marcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE