Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a ales Republica Moldova să își închidă spațiul aerian. Expert: Atunci când apare un astfel de obiect neidentificat e bină să nu existe avioane în aer

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis pentru aproximativ trei ore, după o decizie a autorității aeronautice civile, care a invocat „motive de securitate”. Zborurile au fost reluate la 14:47. Informația a fost confirmată și de cel mai mare operator din țara vecină, AirMoldova. Compania a anunțat și că toate zborurile au fost suspendate. Nu există încă informații despre numărul pasagerilor care au fost afectați și nici detalii suplimentare despre care ar fi fost „motivele de securitate” care au dus la această decizie. Ministerul Apărării din Republica Moldova face verificări și a anunțat că urmează să revină cu detalii.    

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională, a vorbit la Euronews România despre incidentele din spațiul aerian al României și al Republicii Moldova. În viziunea sa, ne putem aștepta la incidente similare în viitor, în contextul războiului din Ucraina.

„E foarte important gestul Republicii Moldova de a-și închide spațiul aerian pe motive de securitate. Obiectul acesta a fost identificat la 11.000 de metri care este cam înălțimea de zbor a avioanelor care traversează spațiul aerian. În momentul în care apare un obiect din acesta neidentificat e bine să nu fie și avioane pe acolo pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, fiind foarte aproape de zona de conflict din Ucraina, orice obiect din acesta în spațiul aerian, intră în atenția apărării aeriene a țării respective. În asemenea condiții, chiar dacă nu este identificat, toată lumea se pregătește să-l doboare. Dacă s-ar derula traficul aerian comercial în mod obișnuit, ar fi întotdeauna un risc ca un avion de pasageri să fie luat drept țintă și să fie doborât.

Aș mai spune că în contextul războiului din Ucraina, este firesc să ne așteptăm la tot felul de sonde din acestea care să verifice capacitățile de apărare aeriană pe care le are România. Lucrurile acestea nu sunt plăcute, dar ele se întâmplă”, a spus Hari Bucur-Marcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE