Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MApN dezminte informația că mai multe tancuri ale Armatei Române ar fi fost relocate recent către frontiera cu Republica Moldova

MApN a anunțat că informația potrivit căreia mai multe tancuri și sisteme de apărare antiaeriană românești s-ar fi îndreptat către granița cu Republica Moldova, recent apărute în mediul online, reprezintă un fake news.

Sistemele de apărare antiaeriană care apar în imagini fac parte din dotarea Armatei României și au fost filmate în noiembrie 2022, cu ocazia pregătirii ceremoniei militare pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, la Alba Iulia.

„Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).”, potrivit inforadar.mapn.ro.

Mai mulți utilizatori ai platformelor online au observat că materialul video este o înregistrare mai veche și au indicat corect locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false.

MApN pune la dispoziție o pagină unde pot fi semnalate informațiile false lansate în mediul online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE