Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la Chișinău. Oamenii cer demisia noului Guvern și achitarea facturilor la energie

Un protest de amploare a fost organizat duminică în Chișinău. Sute de oameni mobilizați de partidele proruse au ieșit în stradă pentru a cere demisia noului Guvern al Republicii Moldova. Mitingul a fost organizat de Mișcarea Pentru Popor, din care face parte și Partidul Șor, condus de oligarhul Ilan Șor, apropiat Kremlinului și aflat pe lista de sancțiuni a Statelor Unite. Alte câteva zeci au făcut o contramanifestație în fața monumentului lui Ștefan cel Mare.

Protestul organizat de Partidul Șor trebuia să aibă loc în fața Parlamentului de la Chișinău, însă s-a mutat în fața Teatrului de Operă și Balet, potrivit postului de televiziune TV8. Oamenii au fluturat steaguri ale Republicii Moldova și parcarte cu mesajul „Factura de la Maia Sandu - Cea mai mare factură din lume”.

Potrivit Unimedia, oamenii au ieșit în stradă pentru a cere Guvernului de la Chișinău să achite facturile pentru lunile de iarnă. Pe lângă solicitarea de achitare a facturilor, cetățenii scandează ”Jos guvernarea!”.

Ziarul de Gardă scrie că în fruntea manifestației se află deputatele partidului Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, precum și activista Maia Laguta.

Organizatorii au precizat că scopul protestului este de a cere guvernanților să achite integral facturile populației. Manifestanții au scandat și împotriva Guvernului de la Chișinău și împotriva președintei Maia Sandu.

Polițiștii au ridicat șase tineri cu comportament suspect. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit, potrivit TV8.

Autoritățile le-au cerut participanților la protest să nu dețină obiecte interzise și au făcut apeluri repetate ca manifestația să se desfășoare pașnic.

Potrivit Agerpres, Partidul Şor a organizat proteste în Chișinău şi în toamna anului 2022. Presa de investigaţie a descoperit că participanţii la acele evenimente erau plătiţi, iar procurorii anticorupţie i-au prins în flagrant pe unii organizatori cu pachete cu bani destinaţi protestelor.

Sâmbătă, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a efectuat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor, fiind vizați membri implicați în transportul și plata cetățenilor din diferite regiuni ale țării pentru a participa la protestele organizate de partidul oligarhului începând cu septembrie 2022. Opt persoane au fost reținute, conform publicației Ziarul de Gardă.

Oligarhul Ilan Șor este dat în urmărire internațională, după ce a fugit din Republica Moldova, unde a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. El a fost inclus pe lista de sancțiuni de către Marea Britanie și Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE