Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste și violențe în Parlamentul din Georgia. Care este cauza tensiunilor

Violențe în Parlamentul Georgiei și proteste în fața instituției, în timp ce aleșii au dezbătut o lege controversată privind finanțarea așa-zișilor “agenți străini”. Tensiunile au la bază îngrijorarea că proiectul de lege reprezintă o deviere în direcția în care normele democratice nu sunt respectate.

“SPUNEM NU LEGII RUSEȘTI”, acesta a fost principalul mesaj al civililor, jurnaliștilor și partidelor de opoziție care s-au adunat în fața și înăuntrul parlamentului georgian pentru a protesta față de un nou proiect de lege controversat privind așa-zișii “agenți străini”. Legea seamănă cu una adoptată de Federația Rusă în 2012, sub conducerea lui Putin.

“Acest proiect de lege va fi trimis și Comisiei de la Veneția. Sper că știți cu toții, comisia nu va lua nicio decizie care ar putea fi împotriva ideii de integrare a Georgiei în UE. Vă garantăm că, dacă acest proiect de lege se va transforma într-o lege, nu va împiedica integrarea noastră europeană,” a explicat Nikoloz Samkharadze, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Ce se va întâmpla dacă Georgia adoptă legea?

Reglementarea ar impune instituțiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca “agenţi străini”. Nerespectarea legii prevede amenzi.

“Pe scurt, acesta este un atac asupra libertății, nu doar asupra câtorva organizații neguvernamentale sau asupra unor instituții mass-media, ci un asalt asupra ultimelor forțe libere rămase în această țară. Ceea ce se întâmplă astăzi este răspunsul la deciziile politice pe care le-a luat partidul de guvernământ,” a ecplicat Levan Tsutskiridze, director executiv al Centrului Est-European pentru Democrație Multipartidă.

Partenerii occidentali avertizează Georgia că, dacă va adopta legea, va afecta procesul de integrare euro-atlantică a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE