Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste de amploare anunțate în capitala Georgiei, după ce țara a ratat candidatura la Uniunea Europeană

Publicat de: Mirabela Vasile

Georgienii vor ieși vineri seară în stradă, în Tbilisi, după eșecul țării de a obține statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Totodată, aceștia vor protesta și împotriva guvernului.

Georgia își depusese cererea de candidatură la Uniunea Europeană alături de Ucraina şi Republica Moldova, după ce Rusia şi-a lansat ofensiva împotriva Kievului, potrivit Agerpres. Liderii UE au căzut de comun acord să dea statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi s-au declarat gata să facă același lucru pentru Georgia odată ce reforme importante vor fi făcute.

Consiliul European a recunoscut totuși ”perspectiva europeană a Georgiei", ceea ce preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a calificat drept un gest "istoric".

"Suntem gata să lucrăm cu determinare în cursul următoarelor luni pentru a obţine statutul de candidat", a scris ea pe Twitter.

Georgia tânjește de ani de zile să facă parte din Uniunea Europeană şi NATO. Pe fondul acestor aspirații, Georgia a avut un scurt război în 2008 cu Rusia, care a recunoscut apoi independenţa celor două teritorii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE