Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste pentru climă înaintea Adunării Generale a ONU. Activiștii de mediu cer reducerea urgentă a consumului de combustibili fosili

Aproape 75 de mii de oameni au protestat la New York și au cerut autorităților măsuri urgente pentru reducerea consumului de combustibili fosili.  Manifestațiile au avut loc în timp ce liderii mondiali se adună în metropola americană pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, dar și la Summitul privind obiectivele de dezvoltare durabilă.  

Protestul face parte dintr-o serie de acțiuni organizate la nivel mondial în cadrul cărora se cere încheierea erei dependenței de combustibilii fosili. 

Solicitările activiștilor de mediu au devenit și mai insistente după ce, în această vară, majoritatea țărilor lumii s-au confruntat cu valuri de căldură record, iar incendiile puternice au distrus mii de hectare de vegetație și păduri.    

Vanessa Nakate, activistă ugandeză pentru climă:Nu putem avea o justiție privind clima dacă liderii noștri vorbesc în mod constant despre combaterea valurilor, dar nu și despre vânt. Mulți dintre ei vor vorbi despre soluții, dar nu vor vorbi despre elefantul din cameră. Iar elefantul este reprezentat de combustibilii fosili, care sunt în mare măsură responsabili pentru criza climatică. Nu putem mânca cărbune. Nu putem bea petrol. Și nu putem avea noi investiții în combustibili fosili. Și asta înseamnă cărbune, petrol și gaze.”

La protest au participat și membri ai congresului american, care se opun politicii de extindere a exploatărilor de petrol și gaze. 

 Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Congresului SUA: ”În acest moment, Statele Unite continuă să aprobe un număr record de contracte de concesiune pentru combustibili fosili. Și trebuie să transmitem mesajul, chiar aici, astăzi, chiar acum, că acest lucru trebuie să înceteze. Astăzi.”

SUA sunt, în prezent, cel mai mare producător și consumator de petrol și gaze din lume. Aproape o treime din forările planificate la nivel mondial până în 2050 sunt efectuate de grupuri de interese americane, potrivit activiștilor de mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE