Mai multe proteste au loc, marți, în Piața Victoriei. 1.500 de angajați din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și din Agenția de Plăți și Intervenție, au ieșit în stradă din cauza măsurilor de austeritate adoptate de Guvern.
Sindicaliștii nu au fost primiți la discuții cu oficiali guvernamentali
Liderii sindicali din cadrul Sindicatului Național APIA, Sindicatului Național Pro-Europa AFIR și Sindicatului „MIPE-Normalitate” au depus un Memoriu la Secretariatul General al Guvernului, însă nu au fost primiți la discuții de către oficialii guvernamentali.
„Liderii sindicali APIA, AFIR si 'MIPE Normalitate' - cele trei sindicate afiliate BNS și organizatoare ale protestului de astăzi (marți, 15 iulie 2025, n.r.) - au depus un Memoriu la Secretariatul General al Guvernului. Nu au fost primiți la discuții de oficialii guvernamentali”, au transmis reprezentanți Blocului Național Sindical (BNS).
Protestele, între orele 10.00 - 14.00
Angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au început marți un protest organizat în fața Guvernului.
Acțiunea, coordonată de cele trei organizații sindicale afiliate la Blocul Național Sindical (BNS), se desfășoară între orele 10:00 și 14:00.
Protestatarii veniți din întreaga țară își exprimă nemulțumirea față de măsurile legislative recente „ce afectează grav capacitatea de administrare a fondurilor europene”.
Memoriu oficial la registratura Guvernului României
Pe durata protestului, o delegație formată din cinci persoane va depune un memoriu oficial la registratura Guvernului României.
Săptămâna trecută, Sindicatul „MIPE-Normalitate” a atras atenția asupra faptului că structura de personal din minister este subdimensionată și că angajații nu își stabilesc singuri veniturile.
„Structura de personal este subdimensionată, nu supradimensionată, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) se confruntă cu un deficit sever de personal și un grad mare de încărcare care poate genera erori de sistem, aspecte semnalate oficial în: Raportul Curții de Conturi nr. 200275/13.02.2025, Raportul nr. 220648/28.06.2024, Raportul nr. 1521/12.03.2024. Cu toate acestea, MIPE a obținut rezultate remarcabile datorită profesioniștilor din MIPE obișnuiți să performeze în ciuda tuturor greutăților. Contrar afirmației ‘Și-au impus în salariu un stimulent de fonduri europene’, salariile sunt reglementate legal și finanțate din fonduri europene. Angajații MIPE nu își stabilesc singuri veniturile”, se arată în documentul sindicatului.
Ce spun sindicaliștii
Potrivit aceleiași surse, sporurile și stimulentele sunt acordate în baza Legii 490/2004, OUG 133/2021 și OUG 119/2024 – acte emise de Guvernul României – și sunt în majoritate finanțate din proiecte europene, având scopul explicit de a atrage și menține profesioniști în sistemul public, conform recomandărilor Comisiei Europene.
„Aceste majorări salariale nu sunt un ‘exces’, ci o condiție funcțională a absorbției fondurilor europene. Funcționarii publici nu pot desfășura alte activități în paralel cu funcția publică (conform legislației privind conflictul de interese). Mai mult, angajații MIPE: sunt asimilați în mod eronat cu familia ocupațională ‘administrativ’, deși activitatea lor are și specific tehnic, economic și juridic; semnează anual declarații de pantouflage, prin care își asumă interdicții post-angajare privind ocuparea de posturi în instituții sau companii legate de activitatea desfășurată”, notează organizația sindicală.
Sindicaliștii mai afirmă că, referitor la declarația „Au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general”, veniturile angajaților MIPE sunt publice și pot fi verificate de orice cetățean, putând fi realizate analize comparative cu alte sectoare din cadrul familiei ocupaționale Fonduri Europene, cu grad similar de complexitate și răspundere juridică.