Persoanele cu venit minim pe economie, dar și întreprinderile mici și mijlocii sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața măsurilor de austeritate luate de guvern. Este opinia consultantului fiscal Adrian Negrescu. În același timp, acesta spune că o mare parte a măsurilor sunt necesare pentru a evita retrogradarea ratingului de țară la categoria Junk.
Adrian Negrescu: „Cei mai afectați vor fi cei cu salariu minim pe economie”
Adrian Negrescu, consultant fiscal: „Din punct de vedere financiar, noi eram su sabia lui Damocles deasupra capului. Dacă nu luam aceste măsuri, cu siguranță agenția Fitch ne ducea spre spre economie. Junk. Adică nu mai puteam fi recomandați investitorilor. Și consecințele economice erau mai grave decât cele generate de creșterea TVA, de exemplu. Alegem răul cel mai mic, despre asta este vorba, nimic altceva.
Eu cred că cei mai afectați vor fi cei cu salariu minim pe economie, acolo unde într-adevăr e o adevărată dramă din punct de vedere financiar. Gândiți-vă că sunt familii care au câte doi, trei copii, au salariu minim pe economie și pe îi va lovi foarte, foarte puternic această creștere de taxe. V-am spus, suntem în recesiune. Să nu uităm lucrul ăsta.
Plățile facturilor se fac foarte, foarte greu, sunt sunt întârzieri la plate incredibil de mari, mai ales în zona micilor afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii. Așa că, din păcate, nu se anunță vești bune. Singura soluție este să încercăm să ne adaptăm.”
Cu cât se vor scumpi alimentele după majorarea TVA
Majorarea TVA aduce creșteri de prețuri la toate categoriile de produse și servicii, chiar de la 1 august. Coșul zilnic al unei familii se va scumpi cu câteva sute de lei pe lună, iar singura soluție va fi adaptarea, spun specialiștii, în lipsa unor venituri suplimentare.
Dacă ne limităm numai la coșul zilnic al unei familii, majorarea TVA echivalează cu cel puțin 117 lei pe lună în plus pentru o persoană singură. Iar pentru o familie compusă din doi adulți și doi copii, valoarea produselor pentru un trai decent va crește cu peste 300 de lei lunar.
La prima vedere, creșterile de prețuri nu sunt mari, calculate pentru fiecare produs în parte. De exemplu, o pâine de 5 lei va costa cu 8 bani mai mult, un kilogram de ceafă de porc se scumpește cu 60 de bani, iar un cofraj de 30 de ouă, cu 45 de bani. Lucrurile se complică însă în condițiile în care, pentru cei mai mulți români, veniturile nu vor mai crește, indiferent că vorbim de salarii sau pensii.
Guvernul își asumă răspunderea pe măsurile fiscale
Guvernul își asumă, astăzi, răspunderea în Parlament, pentru primul pachet cu măsuri fiscal-bugetare. Acesta a suferit deja câteva modificări față de forma pusă în transparență decizională de care vor beneficia atât unele bănci, dar și persoanele care joacă la jocuri de noroc sau gestionează proiecte pe fonduri europene. Nu sunt excluse noi schimbări, în condițiile în care parlamentarii au depus amendamente la acest proiect.
Asumarea răspunderii are loc după ce executivul a avizat la 4 iulie primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Între măsurile incluse în acest prim pachet se află:
- creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%;
- creșterea cotei reduse de TVA, de la 5% și 9%, la 11%;
- majorarea cu 10% a accizelor pentru alcool, carburanți și țigări;
- introducerea contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei etc.
Al doilea pachet de măsuri fiscale va viza pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și reforma administrației locale. Se așteaptă ca acest al doilea pachet să fie adoptat tot prin asumarea răspunderii, cel mai târziu în toamnă.