Majorarea TVA aduce creșteri de prețuri la toate categoriile de produse și servicii, chiar de la 1 august. Coșul zilnic al unei familii se va scumpi cu câteva sute de lei pe lună, iar singura soluție va fi adaptarea, spun specialiștii, în lipsa unor venituri suplimentare.
Românii vor trebui să învețe să-și gestioneze mai bine bugetele și să elimine cheltuielile inutile, presați de avalanșa de scumpiri. De la populație, la firme, toată lumea va plăti factura măsurilor de austeritate. Niciun produs și serviciu din România nu va fi ocolit de scumpiri, indiferent că vorbim de alimente, medicamente, apă, energie sau electrocasnice. Este primul efect al creșterii TVA, de la 1 august, atât la nivelul cotelor reduse, cât al cotei generale.
Cu cât se vor scumpi alimentele după majorarea TVA
Dacă ne limităm numai la coșul zilnic al unei familii, majorarea TVA echivalează cu cel puțin 117 lei pe lună în plus pentru o persoană singură. Iar pentru o familie compusă din doi adulți și doi copii, valoarea produselor pentru un trai decent va crește cu peste 300 de lei lunar.
Sorin Cace, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii: „Ținând cont de faptul că 40% din coșul de consum de la noi e reprezentat de 30 și ceva de alimente, eu cred că vor fi creșteri cam de 4-5% în valoarea coșului de consum, în următoarele șase luni."
La prima vedere, creșterile de prețuri nu sunt mari, calculate pentru fiecare produs în parte. De exemplu, o pâine de 5 lei va costa cu 8 bani mai mult, un kilogram de ceafă de porc se scumpește cu 60 de bani, iar un cofraj de 30 de ouă, cu 45 de bani. Lucrurile se complică însă în condițiile în care, pentru cei mai mulți români, veniturile nu vor mai crește, indiferent că vorbim de salarii sau pensii.
Ilie Bolojan, premierul României: „O creștere ușoară de TVA va însemna și o creștere ușoară de prețuri, va însemna probabil puțină inflație. Acesta este adevărul, nu negăm aceste lucruri."
În prezent, inflația anuală este de 5,5%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Specialiștii vorbesc chiar despre o dublare, ca efect al majorării TVA la 21%.
Adrian Codîrlașu, președintele CFA România: „Putem vorbi, anul ăsta, de inflație exprimată în două cifre, adică 10-12%."
Într-o perioadă în care se anunță prețuri și mai mari, românii vor trebui să găsească soluții pentru a face față scăderii nivelului de trai.
Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală: „Primul sfat pe care îl dau este să mergi spre internet banking, spre servicii bancare și să-ți cunoști exact și bănuții care-ți intră, dar și obligațiile. Dacă ai și niște carduri și le administrezi cu maximum de seriozitate, împreună cu ceilalți, atunci bănuții tăi vor fi foarte bine, cât poți tu de atent administrat. Îți plătești facturile în ultima zi, dar știi când este ultima zi, știi exact ce bănuți ai."
Scumpiri se anunță și pe piața imobiliară, odată cu majorarea TVA-ului pentru locuințe, atât pentru cele noi, cât și pentru proprietățile vechi. Dispare cota redusă de 9%, iar toate tranzacțiile se vor încheia cu TVA de 21%.
Daniel Crainic, directorul unei companii imobiliare: „Un apartament cu două camere, care acum costă 100.000 euro și la care adăugăm TVA-ul scăzut de 9%, deci 109.000 euro, prețul final, începând cu 1 august, același apartament va crește la 121.000 euro".
Vor continua să beneficieze de TVA de 9%, pe o perioadă limitată, doar cumpărătorii care au semnat un contract cu finanțatorii și au plătit un avans, până la 1 august anul acesta. Facilitatea se aplică doar până la 1 august anul viitor, potrivit unui proiect de lege aflat în circuitul legislativ.