Guvernul anunță noile politici fiscale menite să reducă deficitul bugetar, în cadrul unei declarații oficiale susținute de mai mulți membri ai executivului, printre care vicepremierul și miniștrii de finanțe, sănătate, educație și muncă, la sediul Palatului Victoria.
„Prezint câteva date relevante pentru a răspunde la întrebarea de ce am ajuns aici. Evoluția cheltuielilor din bugetul general consolidat în 2021 era de 459 miliarde iar azi sunt 831 de miliarde. Deficitul în ceea ce privește cash-ul, în 2021 era 79 miliarde, în 2025 a ajuns 176 miliarde.
Cheltuieli cu pensiile 2021 – 110 miliarde, azi sunt 190 de miliarde. Evoluția număr posturi ocupate: în 2021- 1262.ooo, azi 1.305.000 persoane. Datoria publică era de 576 miliarde în 2021 azi prognozăm că va depăși 1.100 miliarde. Atât timp cât suntem în deficit excesiv capacitatea noastră de negociere la Bruxelles e mult redusă.
Ștampila de deficit excesiv înseamnă neseriozitate. Prin acest pachet fiscal, evităm trei riscuri extrem de importante. Primul risc este acest risc de suspendare a fondurilor europene, de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. Această procedură, baza ei este aprobată.
Pașii următori, dacă nu am fi adoptat acest pachet, ar fi fost ca procedura să meargă mai departe. Ar însemna la finalul ei penalizări pe fonduri europene, de coeziune și PNRR.
Salvăm aceste fonduri europene care sunt suspendate transmițând un pachet fiscal care să aibă anvergura pe care Comisia o cere. Al doilea lucru – prezervăm calificativul de investiții. Ultima oară când s-a întâmplat asta în România, a atras foarte multe consecințe: o devalorizare mare care afectează toată populația, nu doar capacitatea statului de a se împrumuta.
Anticipăm și corectăm situația. În al treilea rând, strategic, deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR. Vă dau un exemplu: Simplul fapt că azi am publica pachetul a influențat licitațiile care erau în curs. Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe.
O să discut de compoziția pachetului. Are un impact pe venituri de circa 9,5 miliarde în 2025. Pe cheltuieli e 1,2 miliarde. În total impactul e de 10,75 miliarde. Impactul pe 2026 este de 35 miliarde pe venituri și 57 miliarde pe cheltuieli.
Acest pachet a fost negociat cu comisia, avem semnale pozitive de la Comisie că în cazul adoptării înainte de Consiliul Ecofin evaluarea comisiei va fi bună. Intrăm pe un nou drum, în care lucrăm la fundație să fie solidă, pentru a construi o economie orientată spre investiții, predictibilă.
Am introdus două chestiuni care țin de responsabilitate fiscală: Premierul va prezenta un raport asupra stării economiei în parlament.
Același lucru îl va face ministrul de Finanțe. Nu mai trebuie să propunem bugete în Parlament fără analiza situației economice.
Mărim impozitul suplimentar pentru sistemul bancare de la 2 la 4% în acest an, un impozit temporar, care va avea un impact de circa 400 milioane în acest an și 1,8 miliarde în 2026. Creștem taxele de autorizare și taxele conexe pe jocuri de noroc.
La autorizare cu 30%, un cuantum foarte important. Pentru jucătorii care au câștiguri până în 10.000 de lei li se va reține 10%. Vrem să dăm un semnal foarte important pe jocurile de noroc, care știm cât de nocive sunt”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.