Blocaj în instituții și proteste, în urma plafonării sporului de condiții vătămătoare. Bugetarii se tem că vor fi trimiși în concediu fără plată

Angajați de la Curtea de Apel, ministere, ANAF și trezorerii au protestat spontan după ce Guvernul le-a micșorat sporul pentru condiții vătămătoare, la 172 de lei. Salariații de la Ministerul de Finanțe l-au scos din birou pe ministrul Alexandru Nazare să-i ceară explicații, iar angajații Fiscului, unde sunt colectate taxele și impozitele la bugetul de stat, au amenințat că vor bloca activitatea complet. Salariații sunt speriați și de un zvon potrivit căruia vor fi trimiși în concediu fără plată, câte cinci zile pe lună, lucru care ar însemna salarii mai mici. Informația a fost dezmințită de Guvern.

Val de proteste spontane în țară după reducerea sporului de condiții vătămătoare

Ministerul de Finanțe

Să iasă ministrul! Să iasă ministrul!

Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor au scandat la ușa șefului lor, Alexandru Nazare.

Proteste spontane au fost și la Curtea de Apel București. Grefierii au ieșit în fața sediului cu pancarte, apoi au plecat în marș spre Parlament. Și la Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, angajații au ieșit din birouri. La fel a fost și la Institutul Național de Statistică.

ANAF Dolj

Prima zi cu sporuri plafonate a adus la proteste și în țară. În Dolj, 200 de angajați ai ANAF-ului au ieșit în fața instituției pentru a-și arăta nemulțumirile față de măsurile Guvernului.

Protestatar: Noi vrem să fim o instituție de siguranță națională, adică să administrăm veniturile statului, să colectăm mai mult, să facem, dar vrem să fim respectați, să fim respectați de clasa politică, de guvern, de tot.

Angajată ANAF Dolj: Nu se face niciodată o analiză coerentă și competentă. Sunt reguli stabilite sau măsuri stabilite pe repede-înainte, lucru cu care nu suntem de acord. Mai ales în această perioadă în care bugetul are nevoie de bani, ANAF-ul este chemat să își intensifice activitatea. Or nu poți să vorbești de o intensificare a activității, de o desfășurare în condiții normale, atunci când există riscul să te trimită acasă cinci zile/săptămână.

Angajat ANAF Dolj: Mesajul meu este următorul: când oameni de nimic se ridică sus, nelegiuiții mișună pretutindeni. Există o mare lașitate din partea tuturor oamenilor care fac politică, care nu transmit nimic, nu sunt aproape de noi, nu ne înțeleg doleanțele și caută tot timpul binele lor, fără să înțeleagă oamenii care muncesc cu adevărat.

Marian Văcaru, președintele Sindicatului Finanțe Publice Sed Lex Dolj: Guvernanții noștri vor să reducă zilele lucrătoare și cinci zile pe lună să fim în concediu fără plată. Asta ar însemna o diminuare a salariului. Cinci zile din 20, 25%... Va fi mai rău ca în 2010. E o nemulțumire în toată țara a colegilor și nu știu cum se va rezolva în viitor.

Sindicatele din Educație ar putea să organizeze un protest masiv în prima zi de școală, pe 8 septembrie

Și sindicatele din Educație au anunțat proteste pentru săptămâna viitoare. Profesorii sunt nemulțumiți de măsurile de austeritate luate de guvern.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) vor organiza proteste comune pe 9, 10, 14 și 15 iulie în fața Guvernului, a Parlamentului și la sediile partidelor mari - PSD, PNL și USR -, acțiuni care vor fi susținute de confederațiile sindicale.

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a spus că anul școlar s-ar putea să înceapă cu un mare protest în data de 8 septembrie 2025 dacă nu reușesc să ajungă la un consens cu guvernul în ceea ce privește salarizarea profesorilor, norma didactică și alte măsuri care au fost trecute în programul de guvernare.

Ilie Bolojan a declarat, vineri, că pachetul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar va fi anunțat săptămâna viitoare. În multe zone din sectorul bugetar „s-a sărit peste cal”, în ultimii ani, atât din punct de vedere al „inventării” unor sporuri, stimulente, drepturi, dar și cu extinderea numărului de angajați, a declarat premierul. El a menționat că în ceea ce privește deficitul este nevoie să creștem veniturile și să scădem cheltuielile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE