Protestele angajaților din mai multe instituțiile ale statului sunt criticate de către deputații din toate partidele coaliției de guvernare. Majoritatea le consideră nejustificate și fac o paralelă cu reducerile de salarii care au tot avut loc și în mediul privat, iar angajații din privat nu au ieșit în stradă.
În plus, protastatarii de la stat contestă, în mare parte, reducerea unor sporuri care au surprins opinia publică, nu doar prin denumirea lor, dar mai ales prin cuantumul lor.
Guvernul a dat deja ordonanța prin care sporurile din instituțiile statului sunt plafonate la suma de 300 de lei brut.
De ce protestele angajaților de la stat ar fi nejustificate
- Statul român are în jur de 1.300 de companii de stat. E cel mai mare număr din UE.
Cristina Prună, deputat USR: „Și angajații de la stat, și cei din privat știau că urmează o perioadă grea. Oamenii din privat au plătit această notă de plată a incompetenței sau a întinderii mai mult decât ne ținea plapuma, a Guvernului, în ultimii doi ani, cam o dată la șase luni, pentru că taxele au crescut și în 2022, au crescut și în 2023, și la începutul lui 2024, când am avut acea ordonanță trenuleț.
Deci în sectorul privat, oamenii au tot plătit. De ce? Pentru că la stat persistă îneficiența. Și nu se poate să te duci doar către oamenii care muncesc în economia reală și care, până la urmă, țin statul. Trebuie acum să te duci să strângi, pe bune, cureaua și la stat.
Sigur că există nemulțumiri. Trebuie să luăm măsuri pe termen scurt acum, dar cred că, pe termen lung, ar trebui să ne uităm la talia statului, la dimensiunea aparatului bugetar și mai degrabă să restrângem aparatul bugetar, să ne uităm și la acea lege a salarizării unitare, care să nu mai aibă sporuri peste sporuri, ci să existe un sistem corect de măsurare a performanței.
Nu se poate să ai un birou în care jumătate muncește și jumătate se uită. Am auzit povești de la oameni care lucrează la stat și care spun că sunt foarte mulți care sunt angajați pe criterii politice și din ce în ce mai mulți oameni serioși care lucrează la stat îmi spun că și cu jumătate din cei angajați ar funcționa statul. Nu ne uităm la educație și sănătate, pentru că sunt și anumite zone unde există un deficit de personal. La dinistrația publică locală și centrală este foarte multă ineficiență și trebuie luate măsuri de reducere. (...)
Să știți că au scăzut salariile și în privat și nu au văzut oamenii în stradă, au scăzut chiar de mai multe ori, pentru că a fost eliminată acea facilitate la IT, care a fost menținută prea mult timp, trebuia o limitare, trebuia aplicată pe 10 sau 15 ani, dar totuși, avem și în privat oameni cărora le-au scăzut salariile tocmai din cauză că guvernul a luat măsuri. Trebuie să fim atenți să nu creștem taxele pe mediul privat, pentru că s-ar putea reloca în străinătate, și eu încă am această speranță. Noi trebuie să ne gândim cum să creștem PIB-ul, nu să-l contractăm și mai mult și să ne ducem în recesiune.
Cred că AMEPIP ar trebui desființată, pentru că acea instituție are aproape 100 de angajați care primesc salarii, pe acceași încadrare, cu 50% mai mult decât un funcționar public care lucrează pe aceeași poziție. Nu este normal. A fost o instituție care a fost înființată degeaba, pentru că management corporativ nu a făcut până acum. Și asta a cerut și Comisia Europeană."
Ce fel de sporuri ar trebui tăiate
Mulți protestatari acuză că sunt tăiate sporuri la modul general, inclusiv sporurile vătămătoare și inclusiv la persoanele care lucrează în spitale de boli infecțioase.
Un alt exemplu ar fi în rândul angajaților de la Institutul Național de Statistică. Ei spun că vor pierde până la 800 de lei din salariul net.
Vlad Varga, senator PNL: „Am discutat cu un medic care lucrează la morgă. Ei au salariul destul de ridicat, pentru că despre asta vorbim. Și lucrurile, în România, nu sunt așezate pe niște piloni solizi. Noi vorbim de un spor, dar acest spor sete gândit prost în momentul de față, e pe nivel de procent.
De exemplu, unii din Parlament sau anumiți funcționari care nu au vechime iau 500-600-700 de lei, sau alții care iau 1.500 de lei. Vorbesc de sporuri, e și celebrul spor de antenă. Nu e corect. Ei lucrează în aceeași clădire și trebuia să fie același spor.
Cred că pe fiecare domeniu și pe toate ministerele corectăm lucrurile. Astăzi a apărut în transparență ordonanța pentru funcționari care lucrează cu fonduri europene și se spune clar cine și cum primește și câte ore. Până acum, putea să semneze și lucra toată primăria. Aveai două proiecte la o primărie de comună și toată primăria își creștea salariul cu până la 50%. Nu este corect. Aceste lucruri prebuie puse la un T zero. Sunt convins că premierul Bolojan are în gând și o lege unică a salarizării și, acolo unde este nevoie, acei oameni trebuie să primească.
Da, este o dramă, pentru că oamenii și-au făcut niște calcule, au familii, copii și le scad veniturile. Dar să nu ne uităm că am avut și pandemia, s-a stat acasă, s-au primit acele sporuri și chiar dacă au lucrat prin telemuncă.
Sunt lucruri pe care trebuie să le echilibrăm în societate, pentru că mediul de afaceri nu înțelege de ce noi, politicienii, care ar trebui să facem politici publice și să le implementăm cu funcționarii publici, dăm astfel de favoruri. Salariile ar trebui să fie mai mari și nu ar trebui să existe aceste sporuri, numai că, de-a lungul timpului, foarte mulți au încercat să pună în salariu aceste sporuri și, după aceea, funcționarii s-au dus în instanță și au recâștigat și sporurile după ce salariul a crescut. E normal să fie echitate în tot sistemul."
Sorin Moise, senator PSD: „Eu cunosc mai multă lume din sectorul agricol, unde salariile au stagnat. Într-adevăr, dacă în zona de privat s-au luat niște măsuri, cel mai probabil e cazul să luăm măsuri și în zona salariilor bugetare. Trebuie să vedem dacă aceste sporuri au fost o formă de stimulare în instituții unde salariile erau mici. Atunci, soluția cea mai probabilă este revizuirea grilei de salarizare și nu acordarea acestor sporuri. În unele instituții, pot fi denumite chiar sporuri năstrușnice, pe tot felul de criterii, care numai de competență nu sunt."