Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în sistemul medical din România. Sute de angajați din spitale cer salarii mai mari

Proteste în sistemul medical din România. Sute de angajați ai sistemului de sănătate și asistență socială au cerut, în stradă, Guvernului salarii mai mari. Motivul: lefurile afectate de inflație. Sindicatele vor noi negocieri. De la Piața Victoriei, protestatarii au mărșăluit spre mai multe spitale din Capitală.

Sute de muncitori, infirmieri, asistenți și personal auxiliar din domeniul sănătății au ieșit în stradă. Cer salarii mai mari, cu cel puțin 15%. Oamenii spun că nu mai fac față scumpirilor.

Leonard Bărăscu, președinte Federația Sanitas: „În ultimii ani am avut mari probleme de salarizare și niciodată nu am avut asigurări de fondurile necesare pentru salarizarea colegilor din sistem. Putem vorbi de salariile muncitorilor sau ale infirmierelor de la 2.300 de lei și care se duc la sume mult mai mari, la 3.000, 4.000, 5.000 lei, în funcție de în ce secție lucrezi și ce spor ai, dar aceștia sunt foarte puțini și în secțile extrem de grele.”

Coman Aurelia, registrator medical: „Nu mai putem trăi în limita subzistenței. Preturile au crescut toate utilitatile au fost marite extraordinar de mult. Nu mai putem trai cu 2500 lei. Avem familii, avem credite, avem nevoi si trebuie sa traim si noi ca orice om decent in aceasta tara.”

Andrei Voicu este asistent medical în Spitalul de Urgențe din Galați. Spune că nu a mai avut vreo creștere de salariu de câțiva ani, iar acum are nevoie de mai mulți bani pentru a supraviețui.

Zeci de lucrători medicali au ajuns în Capitală pentru a protesta și din alte județe din țară

Andrei Voicu, asistent medical la urgență: „Așa cum Guvernul României s-a bazat pe angajații din sănătate pentru a trece pandemia, am pus cu toții umărul la muncă, în continuare, ne dorim respectul din partea lor. Am avut un drum lung, am muncit de noapte, vom munci și mâine, dar vom fi și aici, în Piață, și mâine și poimâine. Sperăm ca guvernanții să ne audă.”

Zeci de lucrători medicali au ajuns în Capitală pentru a protesta și din alte județe din țară. Au venit de la Galați, Bacău, Călărași și din alte părți și spun că nu vor renunța la proteste până când Guvernul nu le va soluționa problema salariilor.

Punctul de întâlnire a fost Piața Victoriei, însă după câteva zeci de minute, angajații din Sănătate și Asistență Socială s-au îndreptat spre cele mai importante spitale din București.

Sindicaliștii anunță că vor protesta în stradă până pe 8 februarie

Cristi, angajat: „Muncesc la compartimentul de Arși la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, chiar aici, da. Acolo, la etaj, sunt colegii mei.”

Sindicaliștii anunță că vor protesta în stradă până pe 8 februarie, iar dacă până atunci nu vor fi primiți la negocieri, vor continua protestele.

Federaţia Sanitas continuă și marţi protestele. În cursul zilei de marţi, cei prezenţi la miting se vor opri, în mod simbolic, la Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Sector 1.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE