Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest pe Reddit: De ce mii de forumuri nu au putut fi accesate

Mii de comunități populare de pe Reddit dedicate unor subiecte care variază de la istorie la jocuri și muzică și-au blocat luni utilizatorii în semn de protest față de planul companiei de a taxa accesul la datele sale, potrivit Euronews Next.

Începând de luna viitoare, dezvoltatorii de aplicații terțe care utilizează vastele rezerve de date ale Reddit vor trebui să plătească un preț, iar schimbările ar putea afecta jucători din toate domeniile - de la companii cu buzunare mai mari, precum OpenAI, până la micii dezvoltatori.

Aplicația Apollo - populară în rândul utilizatorilor Reddit pentru interfața sa alternativă la platforma oficială - a declarat că taxele exorbitante au "făcut imposibilă" oferirea în continuare a serviciului.

Ce a determinat această încetare a activității?

Acțiunea a fost pusă la cale de câteva săptămâni, după ce Reddit a anunțat în aprilie că va începe să perceapă taxe de la terți pentru interfața de programare a aplicațiilor (API) - un cadru software care permite unui furnizor de date și unui utilizator final să comunice între ei.

De la 1 iulie, Reddit intenționează să taxeze dezvoltatorii care necesită limite de utilizare mai mari cu 0,22 euro pentru fiecare 1.000 de apeluri API sau mai puțin de 1 euro pe utilizator în fiecare lună

Apollo a declarat că, având în vedere utilizarea lor actuală, aceste taxe ar costa peste 20 de milioane de dolari pe an.

De ce face Reddit această schimbare?

Unul dintre motive este inteligența artificială generativă. Forumurile de conversații de pe Reddit au o mulțime de date care pot fi folosite pentru a antrena instrumente precum ChatGPT, chatbotul viral de la OpenAI, susținut de Microsoft. În timp ce unele dintre aceste date pot fi colectate într-un mod nestructurat, API-ul Reddit face mai ușor pentru companii să găsească și să colaționeze datele în mod direct.

Directorul general al Reddit, Steve Huffman, a declarat într-un interviu acordat New York Times în aprilie că "Corpusul de date Reddit este foarte valoros" și că nu dorește să "fie nevoit să ofere toată această valoare unora dintre cele mai mari companii din lume în mod gratuit".

Cine este afectat și când se va încheia protestul Reddit?

Mii de subreddits - forumurile dedicate unui anumit subiect pe Reddit - protestează împotriva acestei mutări, iar majoritatea moderatorilor lor au planificat o oprire a activității de 48 de ore, timp în care paginile vor deveni private, ceea ce înseamnă că milioane de utilizatori vor rămâne fără acces.

Subreddits precum r/Music, r/gaming, r/science r/todayilearned și r/Romania participă. Unele, precum r/Music, intenționează să protesteze pe termen nelimitat.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte platforme de socializare, Reddit depinde în mare măsură de moderatorii comunității, care supraveghează gratuit subreddits-urile lor pentru a elimina conținutul ofensator sau ilegal.

Ce spun dezvoltatorii de aplicații terțe?

Christian Selig, creatorul aplicației Apollo pentru Reddit, a scris săptămâna trecută pe Twitter că serviciul se va închide la 30 iunie.

Huffman a declarat că alte aplicații terțe, precum Reddit is Fun și Sync, au decis, de asemenea, că noile prețuri "nu funcționează pentru afacerile lor și se vor închide înainte ca prețurile să intre în vigoare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE