Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest față de prețul locuințelor, în Portugalia. Mii de oameni au protestat în Lisabona și în alte 24 de orașe

Mii de oameni au protestat în capitala Portugaliei, Lisabona, dar și în alte 24 de orașe. Ei sunt nemulțumiți de prețul tot mai mare al locuințelor și al chiriilor. Față de acum trei ani, acestea sunt chiar și cu peste 150 la sută mai scumpe. Este al doilea protest față de scumpiri și al creșterii dobânzilor,  organizat în Portugalia în acest an. 

Portughezii sunt nemulțumiți de guvernul socialist care, prin măsurile luate, a făcut ca prețurile să crească peste puterea de cumpărare a cetățenilor. Pentru că nu-și permit să-și plătească chiriile, oameni spun că au primit scrisori de evacuare. 

De la ultimul protest pe care l-am organizat, la care au participat mii de oameni, situația s-a înrăutățit și mai mult. Chiriile au crescut și mai puternic, ratele ipotecare au crescut considerabil, mai multe persoane au primit scrisori de întrerupere a contractelor sau chiar scrisori de evacuare și nu au unde să locuiască”, spune un protestatar. 

”Este greu pentru toți, eu nu sunt o excepție. Lucrez și după programul de studii. Chiar și așa este greu să găsesc o cameră. Am fost foarte norocos că am găsit una, dar cunosc multe persoane care au fost nevoite să se întoarcă la părinți sau să părăsească orașele și comunitățile din care făceau parte pentru că nu au putut face față creșterii costului vieții”, a explicat un altul. 

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest. Peste jumătate dintre salariați câștigă mai puțin de o mie de euro pe lună, conform statisticilor.  În această țară, prețurile locuințelor au crescut chiar și cu până la 157 la sută în ultimii trei ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE