Fermierii din întreaga Uniune Europeană au protestat la Bruxelles față de noul buget al blocului comunitar. Ei sunt nemulțumiți că șefa Comisiei a propus o reformă a Politicii Agricole Comune. Aceasta înseamnă, de fapt, o reducere, în următorii ani, a fondurilor destinate acestui sector vital, susțin oamenii. Ei au promis că vor relua protestele, dacă nu le sunt ascultate revendicările.
Protest al fermierilor la Bruxelles
Cu steaguri și cu bannere în mâini, pe care scria „Nu abandonați agricultura", oamenii au mers spre sediul Comisiei Europene. Acolo au format simbolic o grămadă din cizme de cauciuc, pe care le poartă zi de zi la muncă. Și au cerut subvenții mai mari din partea Uniunii Europene, nu diminuarea lor.
Lode Ceyssens, președinte al sindicatului agricultorilor belgieni Boerenbond: „Toată lumea vorbește despre securitatea Europei, toată lumea vorbește despre o Europă mai puternică. Ei bine, vreau să vă spun că nu poți deveni mai puternic cu stomacul gol. Și dacă Europa este preocupată de viitorul său, Europa ar trebui să fie preocupată de viitorul agricultorilor săi. Pentru viitorul agricultorilor, avem nevoie de o PAC (Politică Agricolă Comună) puternică, avem nevoie de un buget suficient pentru provocările cu care ne confruntăm."
Arnaud Rousseau, președintele sindicatului agricultorilor francezi FNSEA: „În urmă cu un an și jumătate, am trimis un mesaj clar întregii Europe că ne confruntăm cu o criză agricolă. A fost nevoie să depășim aceste provocări, în ciuda tuturor dificultăților de care suntem conștienți. Dar nu vom permite ca această nouă propunere de buget să trateze prost agricultorii. Și, bineînțeles, acest lucru se face în mijlocul verii, când suntem cu toții ocupați pe câmpuri cu recolta sau cu lucrul pământului. Acest lucru le este prea ușor. Dar pot să vă spun că ne vom întoarce, ne vom întoarce la Bruxelles la momentul pe care îl vom alege, și vom veni cu miile pentru a spune că refuzăm să fim tratați într-un astfel de mod".
În februarie anul trecut, au fost demonstrații violente ale fermierilor la Bruxelles. Agricultorii au venit cu peste o mie de tractoare în capitala Belgiei și au cerut un sprijin financiar mai mare și măsuri suplimentare care să îi ajute să depășească problemele cu care se confruntă. Printre ele se numără reglementările de mediu, costurile mari ale combustibilului și îngrășămintelor și concurența importurilor de produse mai ieftine, în special din Ucraina și Rusia.