Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Propunere: Diriginții să aibă lista cu părinții care dețin arme

Publicat de: Maria Moiș

Subprefectul Timișului, județul cu cei mai mulți posesori de arme din țară, propune ca diriginții să aibă lista cu părinții copiilor care au permis de port-armă. Astfel, profesorii îi pot urmări pe copiii care ar putea prezenta un eventual pericol.

Este soluția la care s-a gândit oficialul din Timiș după atacul de la școala din Belgrad, când un copil de 13 ani și-a împușcat letal 8 colegi și pe paznicul școlii cu un pistol furat de la tatăl său.

Ministrul de interne Lucian Bode spune că există o evidență cu posesorii de arme, dar nu este convins că acest demers ar preveni astfel de fapte.

Ovidiu Drăgănescu - subprefect Timiș: Ar trebui această corelare care să ducă la informarea profesorilor sau a diriginților vizavi de copiii în casa cărora există arme de foc și există o evidență a permiselor de port armă eliberate de Poliția Română. Dirigintele să știe în clasa sa de unde ar putea apărea, la un moment dat, un anumit pericol, poate să supravegheze mai bine persoanele respective și să aibă o colaborare mult mai bună și mai aplicată cu părinții acelor copii care să nu treacă, din cauza bullying-ului, la fapte de acest fel, cum s-a întâmplat la Belgrad.

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu spune că în județul Timiș sunt înregistrați cei mai mulți posesori de arme raportat la populație.

Ovidiu Drăgănescu - subprefect Timiș: Să nu se înțeleagă greșit ce sugerez eu. Nu înseamnă să facem publicitate la nivelul întregii școli că uite, aceia sunt copiii ai căror părinți au arme. Informarea ar trebui să meargă direct numai la dirigintele clasei respective, la persoana care se ocupă de disciplină, în acea clasă. Nu înseamnă să fie cunoscut de copiii din clasă că 2-3 colegi ar avea asemenea situații acasă.

Ministrul de Interne: În România sunt 70.000 de premise de port-armă, cu 10% mai puține, față de anul trecut

Pe lângă vânători, este vorba despre magistrați, polițiști, foști militari care au voie să dețină o armă letală chiar și după ieșirea din sistem. Lucian Bode spune că poliția poate pune la dispoziția școlilor lista cu deținătorii de arme, dar nu este convins că acest demers ar contribui la prevenirea unor incidente în unitățile de învățământ.

Bode: Verificăm periodic deținătorii de arme

”Deținătorii de arme letale sunt verificați periodic cu privire la respectarea tuturor condițiilor legale de păstrare a armamentului. Pe lângă deținătorii privați de arme letale (cu permis de port armă), în România, (la fel ca în toate celelalte state europene și din afara UE), folosesc armamentul reprezentanții instituțiilor publice, prin prisma atribuțiilor de serviciu. Și pentru această categorie există un regim strict cu privire la respectarea condițiilor de păstrare/folosire a armamentului din dotare”, spune ministrul Bode, pentru Euronews România.

Lucian Bode mai spune că poliția poate pune la dispoziția școlilor lista cu deținătorii de arme, dar nu este convins că acest demers ar contribui la prevenirea unor incidente în instituțiile de învățământ.

Siguranța școlară este un obiectiv asumat în noua strategie privind Siguranța și Ordinea publică pentru perioada 2023-2027. Autoritățile spun că faptele de violență petrecute în școli au crescut cu 80% în ultimul an.

Ministrul educației Ligia Deca anunță pe Facebook un parteneriat cu DIICOT pentru a combate infracțiunile în școli, mai ales traficul de droguri.

”Prevenția este unul dintre pilonii principali pe care ne vom concentra, iar DIICOT va fi un partener de nădejde în această privință. De asemenea, am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar - de exemplu cazuri de consum de droguri”, spune ministrul educației, Ligia Deca.

O treime dintre școlile din România nu au paznic sau sisteme de supraveghere video, se arată în Strategia Națională privind Ordinea și Siguranța Publică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE