Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect USR: Gravidele nu vor mai sta la coadă la analize. Investigațiile ar putea fi făcute în termen de cinci zile de la momentul prescrierii

Deputații USR au depus un proiect de lege prin care femeile însărcinate și lăuzele nu mai depind de plafonul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a beneficia de analizele medicale.

Asta în contextul în care rata mortalitatății infantile din România a urcat la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, cât era anul trecut.

Mai mult, natalitatea scade vertiginos, avertizează Organizația Salvați Copiii.

Potrivit ultimului raport, numărul nou-născuților din 2022 este cu aproximativ 15 mii mai mic față de cel din 2021.

”Această lege va permite femeilor însărcinate și femeilor care tocmai au născut să aibă analizele gratuite care le sunt deja garantate prin lege, și în practică este setatat termenul de 5 zile ca aceste analize să fie realizate pentru că în sarcină ele nu pot fi amânate decât cu consecințe.

Nu poți să amâni momentul în care naști, nu poți să amâni trimestrul în care sunt necesare pentru a indentifica aceste riscuri și este clarificată modalitatea în care finanțarea adițională din contractul cu CNAS este asigurată laboratoarelor”, a declarat Oana Țoiu, deputată USR.

”România este din pacate este pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă, mortalitatea infantilă tocmai pentru că o parte dintre gravide sunt văzute de obstetrician și ajung în atenția medicilor chiar la momentul nașterii. Doar 4 din 10 femei gravide afirma că au avut acces gratuit în timpul sarcinii la aceste tipuri de analize”, a declarat Adrian Wiener, deputat USR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE