Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Modul de calcul al indemnizației pentru mame va fi schimbat. Ce venit se va aloca dacă legea intră în vigoare

Un proiect de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mame a trecut de Camera Deputaților, a anunțat deputatul Alin Ignat.

Astfel, potrivit documentului, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru mame nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Totodată, cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de patru ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată (față de maximul de 8.500 de lei cât este în prezent).

"Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…) Am considerat că trebuie totuşi să raportăm această indemnizație minimă la un indicator care are o evoluție de la an la an și anume salariul minim.

Şi atunci propunem o metodă de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% din salariul minim pe economie. Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim actual, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.495 de lei", a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.

Proiect de lege pentru ”Legea Bunului Simț”

Mai mult decât atât, deputatul PNL militează pentru ”Legea Bunului Simț”, care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, conform Alba24.

Potrivit ”Legii Bunului Simț”, femeile însărcinate sau însoțitorii copiilor mici de până la 5 ani, vor avea o serie de facilități precum prioritate la ghișeele instituțiilor publice, la casele de marcat din magazine, locuri speciale de parcare sau prioritate la îmbarcarea în avion.

”Peste tot unde există instituție publică, care furnizează un serviciu public, femeile însărcinate și însoțitorii copiilor cu vârsta de sub 5 ani au prioritate. La fel la supermarketuri sau magazine, de obicei unde se formează cozi. Operatorii economici și instituțiile publice vor fi obligați să afișeze acest lucru la vedere.

Probabil vor exista operatori și chiar instituții publice care vor alege să facă ghișee, case de marcat, dedicate pentru aceste persoane și atunci nu mai vorbim de priorități la cozi.

Exact cum există locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, vor exista și locuri de parcare marcate cu însemne specifice pentru însoțitorii copiilor cu vârstă de sub 5 ani sau femeile însărcinate” a spus Alin Ignat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE