Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Fond de garantare pentru turiști. Taxă de un euro pentru asigurare de la pasagerii care aterizează pe aeroporturile romanești

Ce ați spune dacă aveți un bilet de avion, compania falimentează, iar banii nu ar fi pierduți? Și nu, nu vorbim despre o asigurare storno, ci despre un fond de garantare de care să beneficieze toți turiștii.

Este cea mai nouă propunere care vine din partea asociației naționale a agențiilor de turism.

Taxa de 1 euro pentru pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Suma ar putea fi inclusă în taxa de aeroport iar banii ar urma să ajungă într-un fond de garantare pentru biletele de avion. Aceștia vor fi folosiți în cazul în care compania aeriană, care operează în România, are probleme financiare.

Cât s-ar putea strânge în fondul de garantare

Probabil vă întrebați ce sumă s-ar putea strânge în urma unei asemenea colectări. Ultimele date ale institutului național de statistică spun că anul trecut peste 24,5 milioane de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile din România, un record după pandemie.

Un simplu calcul ne arată că dacă această taxă ar fi fost în vigoare, s-ar fi strâns peste 12 milioane de euro.

Taxa de 1 euro este o sugestie care vine după ce Blue Air a intrat în insolvență, în urma căreia 280.000 de pasageri nu și-au mai recuperat banii dați pe bilete.

Și nu numai. Să ne aducem aminte și de falimentul agenției de turism Omnia din anul 2017, când peste 200 de turiști au rămas fără vacanțe. Atunci patronul Omnia Turism, s-a sinucis, iar în urma sa au rămas datorii de 7,4 milioane de euro din vânzarea a mii de pachete turistice.

Mai multe țări de pe continent aplică deja acestă taxă. Amintim aici de Danemarca, Belgia, Regatul Unit sau Franța

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE