Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procesul Ucrainei cu Rusia a început la Haga. Kievul acuză Moscova că finanțează o campanie "de intimidare și teroare"

Agentul Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție a numit Rusia stat terorist. Avocații Kievului susțin că Moscova a finanțat o campanie "de intimidare și teroare", pe care au dus-o rebelii din estul Ucrainei, în 2014. Procesul în care Ucraina cere despăgubiri Rusiei va dura luni de zile, până când judecătorii vor pronunța un verdict.

Rusia a fost catalogată drept un stat terorist, care încearcă să șteargă identitatea ucraineană în deschiderea argumentelor la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Cazul a fost depus de Kiev, care solicită înaltului tribunal al ONU să condamne Moscova la plata unor compensații pentru atacurile din zonele controlate de rebeli din estul Ucrainei și pentru anexarea Crimeei.

Anton Korinevici, reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe: "Uitați-vă la ce se întâmplă acum. Rusia nu se mai limitează la discriminarea din Crimeea. Acum încearcă să șteargă identitatea ucraineană peste tot. Ba chiar îi duce pe cetățenii noștri în lagăre de filtrare, deportându-i pe copiii noștri și ascunzându-le propriile identități. Rusia neagă pur și simplu existența ucrainenilor, ca identitate distinctă."

Reprezentanții Rusiei își vor prezenta poziția într-un răspuns joi. Cazul este doar unul dintr-o serie de proceduri legale împotriva Rusiei, legate de Ucraina.

Acesta vine după anexarea violentă a Crimeei de către Rusia, în 2014 și precedă invazia din 2022 din estul Ucrainei.

Hotărârile instanței mondiale sunt obligatorii, dar aceasta nu are posibilitatea de a le aplica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE