Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procesul de recrutare în Armata României: Doar patru din zece candidați au fost recrutați. Cei mai mulţi nu au trecut proba fizică

Statul Major al Apărării a analizat desfășurarea primei serii de recrutare și selecție a soldaților profesioniști din anul 2023 în lunile februarie, martie și aprilie. Procesul a inclus etapele de înscriere, evaluare fizică, psihologică și medicală, precum și repartiția candidaților admiși în unitățile militare.

În urma procesului de selecție, doar patru din zece candidați au fost recrutați. Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică, transmite MApN, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Recrutarea noului personal militar vine în contextul în care aproximativ 13.000 de angajați și-au dat demisia din Ministerul Apărării de la începutul lui 2022 până în prezent. Cu toate acestea, surse MApN a declarat pentru Europa Liberă că are un deficit de angajați, chiar în anul 2023 numărul angajărilor l-a depășit pe cel al plecărilor.

Principalele date ale analizei efectuate de Statul Major sunt următoarele:

 • campania de recrutare şi selecţie s-a derulat în 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti;
 • numărul de locuri scoase la concurs: 5.093;
 • numărul de candidaţi: 6.448 (dintre care fete: 20%);
 • indicele de interes (raport între nr. candidaţilor şi nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea psihologică (candidaţi rămaşi după proba fizică): 18%;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea medicală (candidaţi rămaşi după evaluarea psihologică): 12%;
 • numărul candidaţilor admişi: 2.626;
 • indicele de admitere (proporţia candidaţilor selecţionaţi din totalul candidaţilor înscrişi): 40%.

"Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări", spune MApN.

Tinerii se arată tot mai interesați să se înroleze în armată

Pe de altă parte, MApN consideră că valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil.

Astfel, principala motivație a tinerilor pentru a se înrola în armată este cea salarială. Veniturile lunare nete ale soldaților și gradelor profesioniste variază între 4.399 lei și 5.765 lei, incluzând solda lunară și norma de hrană. De asemenea, se evidențiază și alte drepturi și beneficii, cum ar fi norma de echipare, indemnizațiile și decontările pentru diverse servicii și necesități.

În context, sunt prezentate veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă şi normă de hrană) ale soldaţilor/gradaţilor profesionişti, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 şi care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcţie de condiţiile individuale în care îşi desfăşoară activitatea:

 • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
 • cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
 • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Alte drepturi și beneficii ale personalului militar

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale, specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.

"Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale. De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului", mai transmite MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE